Franse inflatie stijgt verder naar recordhoogte

Nieuws
De Franse inflatie is in juni verder gestegen naar een recordstand volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode. Geld werd in het land ten opzichte van een jaar geleden 6,5 procent minder waard. Dat was in mei nog 5,8 procent. De toename was bovendien groter dan waar economen op hadden gerekend.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 10:09
Afbeelding
beeld anp

De inflatie in Frankrijk werd vooral opgedreven door de hoge energieprijzen. In een jaar tijd werd energie een derde duurder. Dat is wel veel minder dan in andere Europese landen omdat Frankrijk veel stroom wint uit kernenergie, maar ook prijsstijgingen reguleert. Daarnaast heeft de Franse overheid een belastingkorting op brandstoffen ingevoerd.

Ook de gestegen voedselprijzen telden flink mee. Gemiddeld werd voedsel 5,7 procent duurder.

Eigen meetmethode

Het Franse statistiekbureau INSEE hanteert ook een eigen meetmethode voor de inflatie. Volgens die methode bedroeg de inflatie 5,8 procent, tegen 5,2 procent in mei. Ten opzichte van vorige maand werd het leven in Frankrijk 0,7 procent duurder.

Eerder deze week meldden ook Spanje en België al dat de inflatie in juni fors hoger uitpakte. In Duitsland daalde de inflatie juist, wat vooral aan ingrepen vanuit de overheid werd toegeschreven. Zo ging per 1 juni in Duitsland de accijns op brandstof omlaag.

Voor de eurozone verschijnen vrijdag cijfers. Dan komt ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een cijfer volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode. Het statistiekbureau brengt volgende week het eigen inflatiecijfer naar buiten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.