Politie grendelt Apeldoorn hermetisch af tegen boerenactie

Nieuws
De politie heeft de Gelderse gemeente Apeldoorn woensdagavond hermetisch afgegrendeld om te voorkomen dat demonstrerende boeren op tractoren oprukken naar het politiebureau aan de Europaweg. Daar zouden eerder opgepakte actievoerders in de cel zitten en die zouden de boeren willen bevrijden. Burgemeester Ton Heerts vaardigde woensdagavond een noodverordening uit voor een groot deel van Apeldoorn om de politie meer armslag te geven.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 01:07
Afbeelding
beeld anp

De afrit naar Apeldoorn van de snelweg A1 werd woensdagavond afgesloten. Op de provinciale weg N304 stond een politieblokkade, die tevens de Europaweg afsloot. Ook op andere plekken in en rond de plaats staan heel veel politievoertuigen bij afzettingen.

De demonstranten vorderden woensdagavond tot aan Kanaal Zuid aan de rand van Apeldoorn. Daar had de politie ook een blokkade opgericht met onder meer een shovel. De boeren werden gesommeerd te vertrekken en voldeden daar na ruim anderhalf uur aan. Of ze ook naar huis gaan, is niet bekend. Verschillende groepen actievoerders op trekkers hebben geprobeerd via andere routes de Europaweg te bereiken, maar stuitten telkens op een grote politiemacht.

De noodverordening geeft de politie onder meer de gelegenheid om op te treden tegen relschoppers en samenscholingen te verbieden. Dinsdagavond liepen demonstraties van boeren op verschillende plaatsen in het land uit de hand en kwam het tot gewelddadigheden. Bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal braken boeren door een politieafzetting heen. Daarom vaardigde Harderwijk woensdag ook een noodverordening uit, die onder meer de buurt waar Van der Wal woont tot verboden gebied verklaart.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.