Hogere vrachttarieven zorgen voor stijging dienstenimport

Nieuws
De Nederlandse handel in diensten met het buitenland is in de eerste drie maanden van dit jaar qua waarde sterk toegenomen in vergelijking met de periode een jaar eerder. De hogere tarieven in het vracht- en containertransport zorgde mede voor het sterke herstel van de importwaarde, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook de zakelijke dienstverlening aan Nederlandse bedrijven en personen nam toe.
anp
donderdag 30 juni 2022 om 00:01
Afbeelding
beeld anp

Volgens het CBS was de dienstenimport in het eerste kwartaal van dit jaar goed voor 53,4 miljard euro. Dat is ruim een vijfde meer dan een jaar eerder en ook iets meer dan in het eerste kwartaal van 2019 voor de coronacrisis. Ook uitgaven door Nederlandse reizigers in het buitenland worden tot de import van diensten gerekend.

De exportwaarde van diensten bleef nog wel zo’n 4 procent achter bij het pre-crisisniveau. De dienstenexport is de waarde van aan buitenlandse bedrijven en personen geleverde diensten door Nederlandse bedrijven. Dan gaat het onder andere om vervoersdiensten zoals de aanschaf van vliegtickets en andere uitgaven van buitenlandse reizigers in Nederland. Ook gaat het om zakelijke dienstverlening, bijvoorbeeld op het gebied van advies. Culturele en recreatieve verrichtingen en gebruik van intellectuele eigendommen maken ook deel uit van het pakket.

De coronacrisis sloeg eerder een deuk in de handel van diensten met het buitenland. Vooral het reisverkeer verminderde als gevolg van reisbeperkingen en andere coronamaatregelen. Maar ook de importwaarde van vergoedingen voor het gebruik van intellectuele eigendommen namen flink af in coronatijd. Verder heeft Nederland ook de belastingregels aangepast waardoor het voor multinationals minder aantrekkelijk is geworden om bepaalde inkomensstromen door Nederland te laten lopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.