Levenslang voor enige overlevende pleger aanslagen Parijs 2015

Nieuws
De enige dader van de radicaalislamitische aanslagen in en bij Parijs in november 2015 die is gepakt, Salah Abdeslam, is door een Franse rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij wordt beschouwd als mededader en kan nooit meer vrijkomen. De zeven andere terroristen die de bloedbaden aanrichtten, bliezen zichzelf op of zijn door de politie doodgeschoten.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 20:55
Afbeelding
beeld anp

De terroristen brachten ruim 130 mensen in de concertzaal Bataclan, bij het stadion Stade de France en diverse horecazaken om het leven. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. De aanslagen zijn opgeëist door Islamitische Staat. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich had bedacht. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor "alle slachtoffers".

De straf van levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt in Frankrijk zelden opgelegd. Tot levenslang veroordeelden komen in het land vaak na 20 tot 25 jaar vrij.

Monsterproces

De 32-jarige in België uit Noord-Marokkaanse ouders geboren Fransman Abdeslam werd in maart 2016 in de Brusselse gemeente Molenbeek gearresteerd, niet ver van zijn geboorteplek. Het was drie dagen na een schietpartij in Brussel waar hij bij betrokken was. Daar heeft hij twintig jaar cel in België voor gekregen.

Behalve Abdeslam stonden negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 2015. Zij zouden onder meer de aanslagen hebben voorbereid of hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Een van hen werd niet schuldig bevonden aan terroristische samenzwering. Zes van de negentien werden bij verstek veroordeeld. De straffen liepen op van twee jaar tot levenslang maar wel met kans op vervroegde vrijlating.

Het monsterproces heeft bijna tien maanden geduurd. Tijdens het proces is ook ex-president François Hollande als getuige verschenen, een unicum in de geschiedenis van het hof van cassatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.