Rutte: NAVO-top verloopt 'totaal historisch'

Nieuws
De NAVO-top in Madrid heeft een "totaal historisch" karakter gekregen, vindt premier Mark Rutte. Hij gaat er steevast prat op zuinig te zijn met zulke bewoordingen, maar deze top heeft ze volgens hem al verdiend.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 20:26
Afbeelding
beeld anp

Rutte wijst op de metamorfose die de NAVO doormaakt in antwoord op de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hij memoreert dat de Russische president twaalf jaar geleden nog mocht aanschuiven voor overleg met de leiders van de NAVO-landen. "Nu is het natuurlijk onvoorstelbaar dat morgen Poetin binnenwandelt voor een Rusland-NAVO-top."

Plotseling is over het geld dat lidstaten besteden aan hun defensie ook nauwelijks meer verschil van mening. Dat was jarenlang wel anders. De Verenigde Staten zagen knarsetandend toe hoe Europese bondgenoten jarenlang bezuinigden op hun verdediging. "Nu haalt twee derde van de landen de afgesproken 2 procent en sommige nog veel meer", constateert Rutte.

Dan zijn er nog de verwelkoming van Zweden en Finland als nieuwe leden en de nieuwe aandacht voor de dreiging van China. "Ja, dit zijn echt grote veranderingen."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.