Justitie onderzoekt Franse minister in verkrachtingszaken

Nieuws
Franse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar de Franse minister van Gehandicaptenzaken, Damien Abad, omdat hij wordt verdacht van pogingen tot verkrachting. Abad ontkent vrouwen verkracht te hebben of ander seksueel wangedrag te hebben vertoond.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 19:55
Afbeelding
beeld anp

Kort nadat Abad in mei als minister benoemd werd, stapten twee vrouwen naar de media die hem beschuldigden van verkrachting. Hij zou hen in 2010 en 2011 hebben gedwongen tot seks terwijl ze dat niet wilden. Abad stelt dat hij vanwege een handicap niet in staat is iemand seksueel aan te vallen. Hij lijdt aan arthrogryposis, een zeldzame gewrichtsaandoening waardoor hij naar eigen zeggen alleen seks kan hebben met hulp van een partner.

Het onderzoek brengt president Emmanuel Macron in verlegenheid, omdat dit niet de eerste keer is. Er loopt momenteel een onderzoek naar een andere minister in Frankrijk, Chrysoula Zacharopoulou. Zij zou toen ze als gynaecoloog werkte patiënten hebben verkracht. Drie vrouwen hebben aangifte tegen haar gedaan. Ook zij ontkent de beschuldigingen. Franse aanklagers lieten begin dit jaar een verkrachtingszaak vallen tegen Gerald Darmanin, de minister van Binnenlandse Zaken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Airbus en Renault gaan samenwerken op gebied van elektrificatie

Vliegtuigproducent Airbus en autoconcern Renault gaan samenwerken op het gebied van onderzoek en ontwikkeling naar elektrificatie. De bedrijven hopen door de krachtenbundeling sneller tot praktische oplossingen te komen, maakten de bedrijven in een verklaring bekend.

Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.