Stellantis vreest ineenstorting markt voor elektrisch rijden

Nieuws
Het is echt nodig dat elektrische auto’s goedkoper worden, nu er in de Europese Unie vanaf 2035 alleen nog nieuwe personenwagens mogen worden verkocht die emissievrij zijn. Anders ‘zal de markt instorten’, waarschuwt Stellantis, het moederbedrijf van automerken als Fiat en Peugeot.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 19:17
Afbeelding
beeld anp

Volgens directeur fabricage Arnaud Deboeuf bij Stellantis streeft zijn concern ernaar om de kosten voor het maken van elektrische voertuigen tegen 2030 met 40 procent te verlagen. Maar het zal een grote uitdaging worden, voegt hij er ook aan toe. Stellantis zal meer onderdelen zelf moeten gaan maken en zal ook leveranciers onder druk moeten zetten om de prijzen van hun producten omlaag te krijgen.

De prijzen van elektrische voertuigen stijgen de laatste tijd in een duizelingwekkend tempo, waardoor veel mensen zo’n wagen helemaal niet kunnen betalen. Het Amerikaanse Tesla verhoogde onlangs bijvoorbeeld zijn verkoopprijzen met zo’n 6000 dollar per auto, na soortgelijke stijgingen eerder dit jaar door branchegenoten Rivian Automotive en Ford Motor. Sterk oplopende grondstofkosten maken sommige elektrische modellen nu ook onrendabel, heeft financieel directeur John Lawler van Ford eerder deze maand gezegd op een bijeenkomst met beleggers.

Het Europese akkoord over de emissievrije auto’s is onderdeel van het zogeheten Fit for 55-pakket met wetsvoorstellen om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen. Organisaties in de autobranche lieten in reacties al weten achter de plannen te staan. Maar dan zouden andere partijen wel werk moeten maken van bijvoorbeeld de nodige laadinfrastructuur en een betrouwbare toevoer van grondstoffen en onderdelen. ‘Juist op deze punten bestaat nog veel onzekerheid’, heeft de Nederlandse RAI Vereniging gezegd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.