Just Eat Takeaway onderuit na snoeihard analistenrapport

Nieuws
Het aandeel Just Eat Takeaway is woensdag na opening van de beurzen opnieuw hard onderuitgegaan. Analisten van de bank Berenburg waren in een nieuw rapport erg pessimistisch over het moederbedrijf van Thuisbezorgd, dat al heel het jaar aan waarde verliest. De algehele stemming op de aandelenbeurs in Amsterdam en andere Europese handelsvloeren stond onder druk door de vrees voor een recessie.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 09:25
Afbeelding
beeld anp

Kenners van Berenberg verwachten dat Just Eat Takeaway in het Verenigd Koninkrijk nooit zo winstgevend zal zijn als aanvankelijk was beoogd en adviseren het aandeel te verkopen. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming GrubHub die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt. Het aandeel daalde bijna 12 procent.

De AEX-index in Amsterdam daalde in de eerste handelsminuten 0,6 procent tot 665,58 punten. De MidKap verloor 0,8 procent tot 919,43 punten. In Frankfurt, Londen en Parijs verloren de belangrijkste graadmeters ook terrein.

Consumentenvertrouwen

Beleggers verwerken een onverwacht grote daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten, de grootste economie ter wereld. Ook in Japan en Zuid-Korea zijn huishoudens pessimistischer geworden. Dat voedt zorgen over een recessie of tragere economische groei, terwijl de inflatie erg hoog is.

In de AEX zakte ING 0,7 procent ondanks een adviesverhoging door AlphaValue/Baader. IMCD, een distributeur van chemicaliën, won 0,7 procent nadat zakenbank Jefferies een koopadvies voor het aandeel had uitgebracht. Post- en pakketbezorger PostNL verloor in de MidKap 2,4 procent na een adviesverlaging.

Hornbach

Op de beurs in Frankfurt is er aandacht voor Hornbach (min 1 procent). De aangepaste winst voor belastingen en rentebetalingen van de bouwmarktketen daalde in het afgelopen kwartaal als gevolg van hogere kosten voor onder andere transport en marketing. De omzet steeg wel.

Definitieve halfjaarcijfers van kledingketen H&M werden met een plus van bijna 1 procent ontvangen. De winst viel in de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar hoger uit dan verwacht. Maar de kledingketen waarschuwde dat de verkopen deze maand lager uitvallen, mede door het sluiten van winkels in Rusland, Belarus en Oekraïne.

Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 111,08 dollar per vat. Brentolie daalde 0,8 procent in waarde tot 117 dollar per vat. De euro was 1,0504 dollar waard, tegenover 1,0586 dollar een dag eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anderhalf miljoen mensen zien Ajax verliezen

Het verlies van Ajax tegen Napoli met 1-6 werd dinsdagavond op televisie gezien door ruim 1,5 miljoen mensen. De wedstrijd staat daarmee niet op de eerste plek in de kijkcijferlijst van de Stichting Kijkonderzoek (SKO), maar op plek 2.

Afbeelding

Rover: NS kiest te makkelijk voor schrappen treinen

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de NS te makkelijk kiest voor het schrappen van treinen om de problemen door het personeelstekort op te lossen. Samen met andere consumentenorganisaties schrijft Rover dat de treinmaatschappij veel meer kan doen.

Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.