Kledingketen H&M waarschuwt voor omzetdaling in juni

Nieuws
De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) verwacht dat de verkopen deze maand tot 6 procent lager kunnen uitvallen dan een jaar geleden. De daling is onder meer het gevolg van de sluiting van de winkels in Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne en de verstoringen in de toeleveringsketen. Dat meldde het bedrijf bij de publicatie van de winstcijfers over het tweede kwartaal.
anp
woensdag 29 juni 2022 om 09:23
Afbeelding
beeld anp

H&M zag de nettowinst in het tweede kwartaal, dat liep tot eind mei, met 33 procent groeien tot 3,7 miljard Zweedse kroon, omgerekend zo’n 350 miljoen euro. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Het bedrijf maakte eerder al bekend dat de omzet in het afgelopen kwartaal met 17 procent is gestegen, ondanks de hoge inflatie die de koopkracht van consumenten raakt.

Vanwege de hoge inflatie zijn huishoudens voorzichtiger geworden met het doen van aankopen, maar daar lijkt H&M tot nu toe geen grote hinder van te ondervinden. Het bedrijf liet daarbij weten zijn marktpositie te willen versterken door de prijzen minder sterk te verhogen dan concurrenten.

Coronalockdowns

Wel kampte de kledingketen afgelopen kwartaal nog met de coronalockdowns in China. Het concern verklaarde dat er nog altijd sprake is van verstoringen en vertragingen in de toeleveringsketen, maar dat die wel geleidelijk afnemen.

H&M besloot kort na de Russische invasie van Oekraïne zijn winkels in Rusland, Belarus en ook Oekraïne te sluiten. Het ging in totaal om 185 winkels. Rusland was de zesde markt voor H&M en goed voor circa 4 procent van de omzet. Het bedrijf wil nu vooral in Latijns-Amerika de uitbreiding van het aantal winkels versnellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oekraïne wil Belarus niet als voorzitter diamantwaakhond

Oekraïne wil voorkomen dat Belarus de voorzitter wordt van de internationale diamantwaakhond, het Kimberley-Proces (KP). De Oekraïners denken dat Rusland de hand heeft in het voorstel van het Oost-Europese land om de organisatie te gaan leiden.

Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.