Chinese industrie toont iets van herstel na coronadip

Nieuws
De Chinese industrie toont iets van herstel na de dip als gevolg van de strenge coronamaatregelen in het land waardoor de productie werd verstoord. Volgens de nieuwste cijfers van het Chinese statistiekbureau daalden de winsten van de bedrijven in de maand mei op jaarbasis nog wel. Maar de daling was minder sterk dan in april.
anp
maandag 27 juni 2022 om 07:01
Afbeelding
beeld anp

Door de versoepelingen van de maatregelen in China, dat geen besmettingen tolereert, waren bedrijven in staat vorige maand de productie te hervatten en hun logistiek en verkoop te verbeteren. De winsten van de bedrijven daalden daarbij in mei met 6,5 procent op jaarbasis. Dat was een maand eerder nog 8,5 procent.

Fabrieken hebben het tijdens de laatste uitbraak moeilijk gehad. Door de lockdowns en andere maatregelen werd de productie verstoord. Het effect van de beperkingen in mei was minder schadelijk dan in april omdat veel steden de strenge maatregelen wat begonnen af te zwakken. Het herstel verloopt evenwel traag omdat autoriteiten alles op alles zetten om nieuwe besmettingen te voorkomen.

Beijing

Uit eerdere gegevens bleek dat de industrie in mei 0,7 procent meer produceerde dan een jaar eerder, waar dat een maand eerder nog een daling van bijna 3 procent betrof. Dat was al een signaal dat ook de inkomsten van de bedrijven zouden verbeteren.

Beijing heeft herhaaldelijk beloofd de groei te stimuleren. Vorige week herhaalde president Xi Jinping de groeidoelstelling van het land voor 2022 van ongeveer 5,5 procent en zei hij dat de regering maatregelen zal nemen om die doelstelling te halen. Kenners vragen zich af of dat voldoende zal zijn. Zij rekenen in doorsnee op 4 procent economische groei.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.