President Ecuador verlaagt brandstofprijzen vanwege protesten

Nieuws
President Guillermo Lasso van Ecuador heeft aangekondigd de brandstofprijzen in het land met 10 procent te zullen verlagen. Daarmee hoopt hij een einde te kunnen maken aan protesten in het land die al weken aanhouden. In negentien van de 24 provincies van het olierijke land zijn door demonstranten wegblokkades opgeworpen. De regering waarschuwt dat als de protesten niet stoppen, de olieproductie in het Zuid-Amerikaanse land binnen twee dagen dreigt stil te vallen.
anp
maandag 27 juni 2022 om 06:54
Afbeelding
beeld anp

Het ministerie van Energie waarschuwde zondag dat de olieproductie al met 50 procent is teruggelopen ten opzichte van de 520.000 vaten van voor de start van de demonstraties. ‘Als deze situatie aanhoudt, zal de olieproductie in minder dan 48 uur worden opgeschort. Vandalisme, de bezetting van olievelden en het afsluiten van wegen verhinderen het vervoer van het materiaal en de diesel die nodig zijn om de productie gaande te houden.’

Ecuador heeft te kampen met stijgende inflatiecijfers, hoge werkloosheid en armoede die tijdens de coronapandemie sterk is toegenomen. Sinds 2020 zijn de brandstofprijzen fors gestegen, in het geval van diesel bijna verdubbeld. Inheemse Ecuadoranen startten de acties, maar ook studenten, arbeiders en anderen sloten zich er na verloop van tijd bij aan. Een van de eisen van Conaie, een invloedrijk samenwerkingsverband van inheemse groepen dat opriep tot het protest, was dat de overheid zou snijden in de brandstofprijs. Of de door Lasso aangekondigde 10 procent voor Conaie genoeg is, is maar zeer de vraag.

Het parlement van Ecuador debatteert intussen over de vraag of het een afzettingsprocedure tegen de president moet starten. Tot nu toe heeft de oppositie daartoe niet genoeg steun weten te vinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.