Kabinet bestrijdt personeelstekort, effect 'vertraagd merkbaar'

Nieuws
Het kabinet komt met een actieplan tegen het tekort aan personeel, met daarin ook "verdergaande maatregelen". Maar de meeste plannen hebben pas later effect, ook omdat nieuw beleid langere tijd mee moet gaan. De krapte op de arbeidsmarkt is dus nog wel even voelbaar
anp
vrijdag 24 juni 2022 om 22:00
Afbeelding
beeld anp

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken schreef vrijdag met collega-bewindspersonen een uitgebreide brief aan de Kamer over het tekort aan arbeidskrachten. Die krapte is zichtbaar in het dagelijks leven, zoals in het openbaar vervoer en op Schiphol. Naast een belangrijke rol voor werkgevers moet ook de overheid optreden, erkent de bewindsvrouw. Het kabinet wil het aanbod van werk vergroten en de vraag ernaar verminderen. Vraag en aanbod moeten daarnaast beter bij elkaar worden gebracht.

Daarom wil het kabinet investeren in innovaties, opleidingen beter afstemmen op het type werknemer waar veel vraag naar is, en zorgen dat meer mensen aan de slag kunnen. Maar ook worden minder conventionele maatregelen getroffen. Het kabinet wil het bijvoorbeeld voor mensen aantrekkelijker maken om na hun pensioenleeftijd door te werken. Mensen die naar sectoren overstappen met grote tekorten moeten geholpen worden. Mogelijk moeten bepaalde kwaliteits- en opleidingseisen worden aangepast. Tot slot onderzoekt het kabinet een voltijdsbonus. Werknemers zouden dan een extraatje krijgen als zij besluiten meer uren te gaan werken.

Vraag

Ironisch genoeg is het succes van de ingrepen veelal afhankelijk van de vraag of er genoeg mensen zijn. Bijvoorbeeld in de kinderopvang, zodat ouders meer kunnen gaan werken. Voor innovatie zijn genoeg ICT'ers nodig en nieuw beleid pakt alleen goed uit als er voldoende mensen bij de uitvoeringsorganisaties werken.

Op korte termijn kan de overheid niet al te veel betekenen, geeft het kabinet toe. "Handelen door de overheid wordt pas vertraagd merkbaar", aldus Van Gennip. De maatregelen moeten bovendien niet alleen een antwoord bieden op het urgente probleem waarmee Nederland kampt, maar ook later nog bruikbaar zijn. Volgens werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW is er "echt meer nodig om versneld een doorbraak te creëren in het oplossen van het personeelstekort". De organisaties bepleiten meer "onconventionele maatregelen van zowel werkgevers als overheden".

Vakbond FNV is blij met de maatregelen, maar heeft wel "punten van commentaar". De bond wil dat de overheid meer doet tegen flexcontracten: "Het vaste contract moet weer de norm worden." Het kabinet zou ook het minimumloon naar 14 euro per uur moeten verhogen, zodat werk beter betaald en aantrekkelijker wordt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.