Groot e-sigarettenmerk Juul vecht verbod in Verenigde Staten aan

Nieuws
Juul Labs gaat het verbod op de verkoop van zijn e-sigaretten in de Verenigde Staten aanvechten. Het bedrijf heeft een Amerikaanse rechter gevraagd het bevel van de medicijnen- en warenautoriteit FDA om de producten uit de schappen te halen te blokkeren. Juul kon volgens de FDA niet aantonen dat de e-sigaretten per saldo een voordeel voor de volksgezondheid opleveren ten opzichte van gewone sigaretten.
anp
vrijdag 24 juni 2022 om 21:05
Afbeelding
beeld anp

Juul vecht het verbod aan omdat die het bedrijf ‘onherstelbare schade’ gaat toebrengen. Alle producten van het merk zijn nu verboden in de VS. Winkels die nog Juul-producten hebben liggen, moeten die verwijderen.

E-sigaretten waren een paar jaar in opkomst omdat ze werden gepresenteerd als beter alternatief voor het roken van sigaretten of andere rookwaar. Ze bevatten geen tabak, maar vaak wel nicotine. De FDA moest nagaan of deze producten mensen helpen bij het stoppen met roken. Zo ja, dan moeten de voordelen voor bestaande rokers ook opwegen tegen de gezondheidsschade bij nieuwe gebruikers van e-sigaretten.

Jongeren

De FDA stelt dat juist veel jongeren in de VS zijn begonnen met ‘vapen’, zoals het roken van de e-sigaretten heet, door de opkomst van grote spelers op de markt zoals Juul. De FDA vond de gegevens die Juul Labs aanleverde voor het onderzoek onvolledig en soms zelfs met elkaar in tegenspraak.

Ook in Nederland ligt het vapen onder vuur, mede door zorgen over de populariteit ervan onder jongeren. Vanaf 1 juli is het verboden om e-sigaretten met smaken zoals aardbeienijs, mango of hazelnootpasta te verkopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chipfondsen drukken op AEX-index op Beursplein 5

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook elders in Europa was het sentiment overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse banenrapport later op de dag.

Afbeelding

Peiling: ruim helft basisschooldocenten ervaart ongewenst gedrag

Meer dan de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs kreeg afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag, stelt DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Een op de tien was slachtoffer van fysiek geweld of intimidatie door leerlingen.

Afbeelding

Leiders Noord-Korea en Belarus feliciteren Poetin met verjaardag

De leiders van Noord-Korea en Belarus hebben de Russische president Vladimir Poetin gefeliciteerd met zijn zeventigste verjaardag. De bondgenoten prijzen het leiderschap van Poetin en wensen nog vele jaren met hem te mogen samenwerken.

Afbeelding

Mijnbouwer BHP wil kolenmijn Australië nog 93 jaar openhouden

Mijnbouwer BHP heeft een aanvraag gedaan bij de Australische overheid om een kolenmijn in Queensland nog maximaal 93 jaar open te kunnen houden.

Afbeelding

Onderzoek: nog veel geld van Wereldbank naar fossiele projecten

De Wereldbank heeft sinds het Klimaatakkoord van Parijs wereldwijd nog bijna 15 miljard dollar gestoken in projecten voor fossiele brandstoffen, komt naar voren uit een nieuw onderzoek van klimaatactivisten.

Afbeelding

Europese automakers hebben geen hoop op groei dit jaar

Europese automakers waarschuwen voor weer een jaar met dalende verkopen. De autoproducenten vragen beleidsmakers ook om meer steun voor de industrie die worstelt met het herstel uit de coronacrisis.