ECB verwacht geen stagflatie voor economie eurozone

Nieuws
De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht niet dat de eurozone een periode van stagflatie zal doormaken zoals in de jaren zeventig het geval was. Dat melden onderzoekers van de centrale bank in een rapport. Er is sprake van stagflatie als de economie vertraagt en de inflatie snel stijgt, bij een hoge werkloosheid.
anp
woensdag 22 juni 2022 om 13:42
Afbeelding
beeld anp
anp

Hoewel de groeiprognoses voor het eurogebied zijn verlaagd en de inflatieverwachtingen zijn opgeschroefd na de Russische invasie van Oekraïne, neemt de economische activiteit volgend jaar nog steeds toe, verklaren de onderzoekers van de ECB. Ook wordt verwacht dat de inflatie in de tweede helft van 2023 zal afnemen tot onder de 2 procent.

De inflatie in de eurozone bedroeg in mei 8,1 procent en wordt vooral aangejaagd door de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen door de oorlog in Oekraïne. De ECB streeft naar een inflatie van 2 procent. ‘De huidige voorspellingen van experts blijven verre van een scenario van stagflatie’, aldus de onderzoekers, die er wel op wijzen dat de onzekerheid rond de voorspellingen is toegenomen.

Stagflatie

Volgens de ECB-onderzoekers maken verschillen tussen de huidige situatie en die in de jaren zeventig ‘het minder waarschijnlijk’ dat stagflatie zal optreden. Zo is de afhankelijkheid van olie sindsdien afgenomen. Ook zijn minder arbeiders lid van een vakbond waardoor de looneisen minder hoog zijn en wordt de economie nog steeds ondersteund door het herstel van de pandemie.

ECB-president Christine Lagarde liet begin mei al weten geen rekening te houden met een scenario van stagflatie voor de eurozone en dat de huidige situatie niet vergeleken kan worden met die in de jaren zeventig. Toen ging een torenhoge inflatie namelijk gepaard met economische stagnatie en een snel oplopende werkloosheid. Ook de economen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) denken dat het risico van een wereldwijde stagflatie beperkt is.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Australische beurs zakt na verrassende renteverhoging

De aandelenbeurs in Sydney ging dinsdag omlaag in een overwegend positieve regio. Beleggers reageerden op het verrassende besluit van de Australische centrale bank om de rente te verhogen naar 4,1 procent.

Afbeelding

CBS bevestigt toename inflatie tot ruim 6 procent in mei

Consumentengoederen en -diensten waren in mei 6,1 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van definitieve cijfers. Het inflatiecijfer komt overeen met een eerder gemelde snelle raming.

Afbeelding

Koepel webshops: cybercrimineel hackt vooral om ons af te persen

Als cybercriminelen de computersystemen van een webshop aanvallen, doen ze dat vooral om het bedrijf af te persen. Ze dreigen gestolen gegevens te verkopen op ondergrondse marktplaatsen als het slachtoffer geen losgeld betaalt.

Afbeelding

Grote dam in zuiden Oekraïne ingestort, mogelijk opgeblazen

De dam bij de door Russische troepen gecontroleerde stad Nova Kachovka, in de zuidelijke Oekraïense regio Cherson, is ingestort. Dat bevestigt het Russische staatspersbureau TASS, nadat video's van de doorgebroken dam op diverse sociale media circuleerden.

Afbeelding

Waakhond: iedereen krijgt te maken met datalek persoonsgegevens

Burgers moeten ervan uitgaan dat persoonlijke gegevens al eens gelekt zijn, of dat dit nog kan gebeuren. Dat constateert de Autoriteit Persoonsgegevens vijf jaar na de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Afbeelding

Personeel verffabrikant PPG in Amsterdam staakt rest van de week

Medewerkers van de verffabriek van PPG in Amsterdam staken vanaf dinsdag opnieuw. Meer dan honderd personeelsleden van de volgens vakbond FNV grootste verffabriek van Nederland leggen tot en met vrijdag het werk neer. Eind vorige maand deden ze dit al voor drie dagen.