PAX: eerst excuses aan nabestaanden Srebrenica was beter geweest

Nieuws
Het was beter geweest als de Nederlandse regering allereerst excuses had aangeboden aan de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. Dat stelt vredesorganisatie PAX naar aanleiding van de excuses die premier Mark Rutte zaterdag aan honderden Dutchbat-veteranen heeft aangeboden.
anp
zaterdag 18 juni 2022 om 20:54
Afbeelding
beeld anp
anp

PAX maakt zich al jaren hard voor de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. De moslimenclave viel in juli 1995 in handen van Bosnisch-Servische troepen tijdens het Bosnische conflict, waarna ruim 8000 islamitische mannen en jongens zijn vermoord. De Nederlandse blauwhelmen die daar gestationeerd waren konden de massamoord niet voorkomen.

PAX vindt het ‘belangrijk dat er goede zorg is voor Dutchbatters, van wie er velen nog psychosociale klachten hebben. Maar meer nog dan de Dutchbatters moeten de overlevenden en nabestaanden leven met de gevolgen van de fouten van de Nederlandse regering.’ Volgens de vredesorganisatie moeten zij dan ook als eerste excuses krijgen.

Fouten

Ook vindt PAX het jammer dat Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie tijdens de bijeenkomst niet concreet ingingen op Nederlandse fouten. ‘Dat Dutchbat meer had kunnen en moeten doen om mensenlevens te redden, vinden niet alleen de overlevenden en nabestaanden.’ De organisatie wijst onder meer op uitspraken van de Hoge Raad, die vaststelde dat de Nederlandse staat medeverantwoordelijk is voor de dood van 350 Bosnische moslims die door blauwhelmen van hun compound zijn weggestuurd.

Rutte maakte de excuses tijdens een ‘dag van erkenning en waardering’ voor de veteranen van Dutchbat III op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op

Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee. Dat heeft de Italiaanse minister-president Giorgia Meloni zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Tripoli.

Afbeelding

Finland: Rusland mogelijk betrokken bij koranverbranding Zweden

Rusland heeft mogelijk een rol gespeeld bij de koranverbranding bij de Turkse ambassade in Stockholm. Dat zei de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto zaterdag in een interview op de Finse televisie.

Afbeelding

A12 bij Den Haag weer open na demonstratie Extinction Rebellion

De A12 bij Den Haag is volgens de politie even na 17.30 uur weer vrijgegeven voor het verkeer. De snelweg was zaterdag urenlang geblokkeerd door klimaatdemonstranten van actiegroep Extinction Rebellion.

Afbeelding

Oproep aan koning: gratie voor ex-vrouw Curaçaose oud-premier

De Curaçaose oud-politicus Anthony Godett heeft zaterdag koning Willem-Alexander opgeroepen gratie te verlenen aan de voormalige echtgenote van oud-premier Gerrit Schotte, Cicely van der Dijs, die momenteel vastzit.

Afbeelding

Moskou: 14 doden door Oekraïense aanval op ziekenhuis

Het Russische ministerie van Defensie heeft het Oekraïense leger beschuldigd van een raketaanval op een hospitaal in de regio Loehansk. Daardoor zouden veertien doden zijn gevallen en 24 gewonden.

Afbeelding

Ex-generaal Pavel wint presidentsverkiezing in Tsjechië

De gepensioneerde generaal Petr Pavel heeft zaterdag de Tsjechische presidentsverkiezing gewonnen van oud-premier Andrej Babis. Met 99 procent van de stemmen geteld, krijgt Pavel 58 procent, tegenover 42 procent voor Babis.