PAX: eerst excuses aan nabestaanden Srebrenica was beter geweest

Nieuws
Het was beter geweest als de Nederlandse regering allereerst excuses had aangeboden aan de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. Dat stelt vredesorganisatie PAX naar aanleiding van de excuses die premier Mark Rutte zaterdag aan honderden Dutchbat-veteranen heeft aangeboden.
anp
zaterdag 18 juni 2022 om 20:54
Afbeelding
beeld anp
anp

PAX maakt zich al jaren hard voor de overlevenden en nabestaanden van Srebrenica. De moslimenclave viel in juli 1995 in handen van Bosnisch-Servische troepen tijdens het Bosnische conflict, waarna ruim 8000 islamitische mannen en jongens zijn vermoord. De Nederlandse blauwhelmen die daar gestationeerd waren konden de massamoord niet voorkomen.

PAX vindt het ‘belangrijk dat er goede zorg is voor Dutchbatters, van wie er velen nog psychosociale klachten hebben. Maar meer nog dan de Dutchbatters moeten de overlevenden en nabestaanden leven met de gevolgen van de fouten van de Nederlandse regering.’ Volgens de vredesorganisatie moeten zij dan ook als eerste excuses krijgen.

Fouten

Ook vindt PAX het jammer dat Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie tijdens de bijeenkomst niet concreet ingingen op Nederlandse fouten. ‘Dat Dutchbat meer had kunnen en moeten doen om mensenlevens te redden, vinden niet alleen de overlevenden en nabestaanden.’ De organisatie wijst onder meer op uitspraken van de Hoge Raad, die vaststelde dat de Nederlandse staat medeverantwoordelijk is voor de dood van 350 Bosnische moslims die door blauwhelmen van hun compound zijn weggestuurd.

Rutte maakte de excuses tijdens een ‘dag van erkenning en waardering’ voor de veteranen van Dutchbat III op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

13-jarig meisje verdronken in recreatieplas Alblasserdam

In een recreatieplas in het Zuid-Hollandse Alblasserdam is zaterdagmiddag een 13-jarig meisje verdronken, zo meldt de veiligheidsregio. Het meisje raakte rond 14.45 uur vermist nadat ze had gespeeld in of vlakbij het water.

Afbeelding

Zelensky bevestigt tegenoffensief tegen Russische troepen

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag bevestigd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

Afbeelding

Trudeau belooft meer Canadese steun voor Kyiv tijdens bezoek

Canada gaat deelnemen aan de internationale coalitie om Oekraïense gevechtspiloten op te leiden. Ook maakt het land 500 miljoen Canadese dollar (omgerekend bijna 350 miljoen euro) aan militaire hulp beschikbaar voor Oekraïne, zei premier Justin Trudeau tijdens een verrassingsbe..

Afbeelding

Zwempauzes en genoeg water bieden personeel strandtent verkoeling

Veel mensen zoeken met de hoge temperaturen verkoeling aan zee, waar strandpaviljoens goede zaken doen. Eigenaren van strandtenten zorgen op verschillende manieren dat de bediening en koks goed met de hitte om kunnen gaan, variërend van een plons in het water tot schaduwdoeken.

Afbeelding

Den Haag: parkeerplekken stranden Scheveningen en Kijkduin vol

De gemeente Den Haag roept strandgangers zaterdagmiddag op niet meer met de auto naar Scheveningen en Kijkduin te komen. De parkeerplekken bij de stranden zijn vol.

Afbeelding

Paus aan beterende hand, maar blijft nog een week in ziekenhuis

Het herstel van paus Franciscus verloopt voorspoedig, melden zijn dokters zaterdag. Wel heeft hij op aanraden van zijn artsen ermee ingestemd om nog een week in het ziekenhuis te blijven. De paus onderging woensdag een buikoperatie van drie uur.