Europese beurzen reageren op China en Duitse winkelverkopen

Nieuws
De Europese beurzen reageren woensdag op cijfers over de Chinese industrie en de winkelverkopen in Duitsland. Daarbij lijken de beursgraadmeters wat hoger te gaan openen. De bedrijvigheid in de Chinese industrie liet afgelopen maand opnieuw krimp zien, maar die was wel minder sterk dan in april.
anp
woensdag 1 juni 2022 om 08:49
Afbeelding
beeld anp

In Duitsland daalde de omzet van de detailhandel in april met meer dan 5 procent, onder meer door hoge inflatie en economische onzekerheid. Economen hadden op een afname van 0,5 procent gerekend. Sinds februari 2021 was de omzet van de Duitse detailhandel niet zo laag.

In de loop van de handelsdag komen er ook nog cijfers over de bedrijvigheid in de Europese industrie naar buiten, waaronder die van Nederland. Verder komen er gegevens over de werkloosheid van de eurozone in april.

Automatiseren

Bij de bedrijven kan navigatiedienstverlener TomTom op aandacht rekenen. Die onderneming ontslaat 500 mensen bij het onderdeel dat kaarten maakt. Dat komt neer op ongeveer een tiende van al het personeel van het bedrijf. De afgelopen tijd heeft TomTom flink geïnvesteerd in een nieuwe manier van kaarten maken en daarbij gebeurt meer geautomatiseerd. Dat moet TomTom hogere winstmarges opleveren.

In het buitenland staat Deutsche Bank in de belangstelling. Topman Asoka Wöhrmann van vermogensbeheertak DWS is opgestapt nadat de Duitse justitie dinsdag een inval had gedaan. DWS wordt beschuldigd van ‘greenwashing’, waarbij investeringen groener of duurzamer worden voorgedaan dan ze daadwerkelijk zijn.

De Britse bank HSBC gaat ruim 400 miljoen euro in zijn Chinese activiteiten investeren tot en met 2025. Topman Noel Quinn liet aan het Chinese staatspersbureau Xinhua weten weliswaar uitdagingen te zien in China, maar ook veel kansen. HSBC, dat staat voor Hongkong and Shanghai Banking Corporation, is van oudsher sterk vertegenwoordigd in Azië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.