Topman vermogenstak Deutsche Bank weg na inval om ‘greenwashing’

Nieuws
DWS, de vermogensbeheerder van Deutsche Bank, heeft zijn topman Asoka Wöhrmann vervangen na een inval door de Duitse autoriteiten op dinsdag. DWS wordt verdacht van ‘greenwashing’, waarbij investeringen die niet groen of duurzaam zijn wel dat predicaat krijgen.
anp
woensdag 1 juni 2022 om 08:47
Afbeelding
beeld anp

Wöhrmann stond sinds 2018 aan het hoofd van DWS. Hij wordt per 10 juni vervangen door Stefan Hoops, die overkomt van moederbedrijf Deutsche Bank. Bij de inval in kantoren van DWS en Deutsche Bank in Frankfurt waren ongeveer vijftig onderzoekers betrokken.

De beschuldigingen van greenwashing tegen DWS werden voor het eerst geuit door Desiree Fixler, die hoofd duurzaamheid was bij de vermogensbeheerder. Zij trad er vorig jaar zomer mee naar buiten. DWS heeft de aantijgingen sindsdien ontkend. Deutsche Bank liet in een verklaring weten volledig mee te werken aan het onderzoek.

Vorige maand deed de Duitse justitie ook al een inval bij Deutsche Bank. Toen ging het om een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken bij de bank, de grootste van Duitsland. In het verleden is Deutsche Bank vaker in opspraak gekomen door schandalen, waaronder witwassen en het manipuleren van rentetarieven. Voor die schandalen heeft de bank miljardenboetes gekregen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.