Chinese beurzen dalen na nieuwe krimp industrie

Nieuws
De beurzen in Hongkong en Shanghai koersen woensdag lager. Uit een cijfer van marktonderzoeker Markit kwam naar voren dat de bedrijvigheid van de Chinese industrie in mei opnieuw daalde. Wel was de afname minder sterk dan de vorige maand. Oorzaak van de daling is nog altijd de coronalockdowns in China, al zijn er inmiddels versoepelingen doorgevoerd, met name in Shanghai.
anp
woensdag 1 juni 2022 om 08:44
Afbeelding
beeld anp

De Markit-peiling betreft alleen de private sector in China. Een officieel cijfer van de Chinese overheid, waarbij ook de grote staatsbedrijven zijn meegenomen, kwam dinsdag al naar buiten. Daar werd een zeer kleine daling van de bedrijvigheid gemeten en de meting was ook positiever dan verwacht.

De Hang Seng-index in Shanghai stond tussentijds 0,7 procent in de min. De beurs in Shanghai leverde 0,5 procent in. In Zuid-Korea was de Kospi gesloten. De Koreaanse export groeide afgelopen maand sneller dan verwacht. In Japan ging de beurs omhoog. De Nikkei-index in Tokio eindigde 0,7 procent in de plus.

De All Ordinaries in Sydney steeg ook en wel met 0,3 procent. De economie van Australië groeide in het eerste kwartaal met 0,8 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar. Dat was veel minder snel dan de 3,6 procent groei van eind 2021, maar betekent doorberekend naar een heel jaar nog altijd een respectabele groei van ruim 3 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.

Afbeelding

Tesla bij grootste verliezers op afwachtend Wall Street

Tesla heeft woensdag ingeleverd op een twijfelend Wall Street. Nu de Chinese overheid de coronamaatregelen in het land heeft versoepeld, probeert de fabrikant van elektrische auto’s steviger voet aan de grond te krijgen in China.

Afbeelding

EW: gastgezin ontheemde Oekraïners ‘Nederlander van het Jaar’

‘Het gastgezin dat ontheemden uit Oekraïne opving’ is door Elsevier Weekblad (EW) uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2022, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Afbeelding

Commissie die minister over nieuwe notarissen adviseert stapt op

Een commissie die minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) adviseert over kandidaat-notarissen, is in november opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van Weerwinds ministerie bevestigd na een bericht van NRC.

Afbeelding

Kamer blijft sceptisch over reorganisatie bij Landelijke Eenheid

De Tweede Kamer is en blijft sceptisch over de plannen voor een ingrijpende reorganisatie van de Landelijke Eenheid, het grootste onderdeel van de politie.