Kabinet mag experimenteren met nieuw stembiljet bij verkiezingen

Nieuws
Bij komende verkiezingen zullen mogelijk nieuwe stembiljetten worden gebruikt. Het kabinet kan verder met de ontwikkeling hiervan nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een tijdelijke wet die experimenteren met andere stemformulieren mogelijk maakt. Het kabinet wil toe naar een nieuw formulier, omdat het huidige stembiljet erg groot is door de vele partijen die meedoen aan verkiezingen. Daardoor is het biljet voor kiezers én voor tellers onhandig en onpraktisch geworden.
anp
dinsdag 31 mei 2022 om 14:27
Afbeelding
beeld anp
anp

Het is niet duidelijk hoe een nieuw stembiljet er precies uit zal gaan zien. Via experimenten wordt gekeken welk van de te ontwerpen biljetten het beste uitpakt.

Het wetsvoorstel kreeg steun van PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD en 50PLUS. Tegen een ander stembiljet zijn de fractie-Nanninga, fractie-Otten, PVV, FVD en fractie-Frentrop. De OSF was afwezig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 aanhoudingen

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken.

Afbeelding

Politie zoekt met dertig rechercheurs naar Minh Nghia Vuong

Het team van de Rotterdamse politie dat zoekt naar de voortvluchtige Minh Nghia Vuong is uitgebreid naar dertig rechercheurs, meldt de politie vrijdag. Vuong wordt verdacht van de dodelijke schietpartij in Zwijndrecht in januari.

Afbeelding

Analyse: Nederlanders zuinig met energie ondanks prijsplafond

Nederlanders zetten door de komst van het prijsplafond de thermostaat niet gelijk weer een graadje hoger. Martien Visser, lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool in Groningen, meldt op basis van een eigen analyse dat huishoudens en kleine werkgevers ook in januari zo'n 2..

Afbeelding

Kabinet denkt aan financiële steun bij omscholing naar tekortberoep

Het kabinet kijkt naar de mogelijkheid tot een financieel steuntje in de rug aan mensen die zich laten omscholen naar een beroep waar grote tekorten aan zijn, zoals technici, leraren en zorgmedewerkers. Zo moet een belangrijke drempel worden weggenomen voor zij-instromers.

Afbeelding

Amazon en Alphabet dalen op Wall Street na resultaten

De grote Amerikaanse techbedrijven Amazon en Google-moeder Alphabet gingen vrijdag omlaag na tegenvallende kwartaalberichten. Een dag eerder lieten de techbedrijven juist nog stevige koerswinsten zien dankzij beter dan verwachte resultaten van Facebook-moederbedrijf Meta Platfo..

Afbeelding

Melkveehouders: minder zware eisen, anders geen landbouwakkoord

De overheid moet haar eisenpakket aan de landbouw afzwakken, anders komt er geen breed akkoord. Dat eisen verschillende belangenverenigingen van melkveehouders.