Hulporganisatie waarschuwt voor humanitaire ramp Severodonetsk

Nieuws
In de Oekraïense stad Severodonetsk voltrekt zich een humanitaire ramp die langzaamaan steeds catastrofalere proporties aanneemt, waarschuwt de Noorse Vluchtelingen Raad (NRC). Volgens de vooraanstaande internationale hulporganisatie dreigen 12.000 burgers tussen de strijdende partijen in te komen ‘zonder voldoende toegang tot water, voedsel, medicijnen of elektriciteit’.
anp
dinsdag 31 mei 2022 om 13:34
Afbeelding
beeld anp

In samenwerking met lokale partners deelde de NRC afgelopen week voedsel en verzorgingsmiddelen uit aan burgers die achtergebleven waren in het gebied. Door verhevigde gevechten is dat nu echter niet meer mogelijk. De onophoudelijke beschietingen dwingen burgers een heenkomen te zoeken in schuilkelders en gewone kelders. Er zijn weinig ontsnappingsroutes over om uit de stad te kunnen komen, schetst NRC-secretaris-generaal Jan Egeland de situatie. ‘Onder een regen van granaten kunnen we geen levens redden.’

Severodonetsk is zwaar beschadigd door Russische artilleriebeschietingen en luchtaanvallen. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is 90 procent van de woningen beschadigd en meer dan twee derde verwoest.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Oliekartel OPEC en Rusland vergaderen over olieproductie

De olieproducerende landen van de OPEC en bondgenoten als Rusland houden zondag een belangrijke vergadering. Daar beslissen de landen vermoedelijk dat ze hun productie in januari niet extra willen gaan verlagen.

Afbeelding

Familiewoning van Iraanse sportklimster Rekabi verwoest

De familiewoning van de Iraanse sportklimster Elnaz Rekabi, die in oktober in de finale van de Aziatische kampioenschappen in Seoul aantrad zonder hoofddoek, is verwoest.

Afbeelding

Forensisch onderzoeksteam terug uit Oekraïne

Het Nederlands forensisch en opsporingsteam (FO-team) is terug uit Oekraïne. De veertig leden van het speciale team van de marechaussee werden zaterdagmiddag verwelkomd op de vliegbasis Eindhoven. Ze hebben in Oekraïne onderzoek gedaan naar oorlogsmisdaden.

Afbeelding

Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.

Afbeelding

Vuurwerk na WK-zege Oranje, maar vooral binnen feest

Na de 3-1 winst van Oranje op het WK in Qatar is op veel plaatsen in Nederland feest gevierd. Onder meer in Den Haag, Deventer, Veenendaal, Sittard en Zaandam staken mensen vuurwerk af. Maar vanwege de kou buiten werd er vooral binnenshuis, in de kroeg of het clubhuis gefeest.

Afbeelding

Estland koopt Amerikaanse raketwerpers

NAVO-lid Estland heeft besloten Amerikaanse raketwerpers van het type Himars te kopen ter versterking van zijn defensie. Met de aanschaf van de zes systemen is een bedrag gemoeid van meer dan 200 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro).