Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek

Nieuws
Mensenrechtenorganisaties hebben verontwaardigd gereageerd op de woorden van VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet na afloop van haar zesdaagse bezoek aan China. Volgens de organisaties durfde ze zich in het openbaar niet kritisch uit te laten over het land.
anp
zaterdag 28 mei 2022 om 15:24
Afbeelding
beeld anp

Bachelet zei onder andere dat haar bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens haar heeft ze gedurende haar ontmoetingen "op openhartige wijze" kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.

Directeur Kenneth Roth van Human Rights Watch schrijft in een tweet dat Bachelet "blijkbaar gelooft dat ze zó overtuigend is dat haar rustige gesprek in het achterkamertje Beijing zal overhalen zijn repressie te verminderen". Maar volgens Roth kan Bachelet privé praten met China "tot ze paars ziet. Het zal alleen handelen door publieke druk."

Propagandamogelijkheid

Het Oeigoers Wereldcongres WUC, dat opkomt voor de belangen van de Oeigoeren, vindt dat het bezoek van de mensenrechtenchef een propagandamogelijkheid voor China is gebleken. En Luke de Pulford van anti-slavernijorganisatie Arise spreekt van "een catastrofaal plichtsverzuim" van de Chileense.

Bachelet bracht afgelopen week onder meer een bezoek aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt. Beijing wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen te houden, dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te steriliseren. Bachelet kon naar eigen zeggen zonder Chinese inmenging gesprekken voeren met betrokkenen.

Kans

Zij heeft onder meer een beroep gedaan op de autoriteiten om met spoed informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.

Ze voegde eraan toe dat de autoriteiten in de provincie Xinjiang haar hebben verzekerd dat een zogenoemd "netwerk van centra voor beroepsopleiding" - waarvan mensenrechtengroepen zeggen dat het gedwongen heropvoedingskampen zijn - is ontmanteld.

Ook sprak ze met president Xi Jinping. Ze omschrijft het bezoek als een kans "naar elkaar te luisteren". Zij ging na afloop van het bezoek al even in op de kritiek dat ze tijdens de trip niet scherp genoeg geoordeeld zou hebben over de mensenrechtensituatie. "Ik heb jullie gehoord", zei ze.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.