Mensenrechtenchef VN: bezoek China was geen officieel onderzoek
VN-mensenrechtenchef Michelle Bachelet zegt dat haar zesdaagse bezoek aan China niet de status had van een officieel onderzoek. Volgens Bachelet heeft ze gedurende haar ontmoetingen ‘op openhartige wijze’ kunnen spreken met de Chinezen over de mensenrechtensituatie in het land.
Zij bracht afgelopen week onder meer een bezoek aan de regio Xinjiang, waar volgens waarnemers en westerse landen de Oeigoerse moslimminderheid wordt onderdrukt. Beijing wordt ervan beschuldigd meer dan een miljoen Oeigoeren en andere moslims gevangen te houden, dwangarbeid op te leggen en vrouwen gedwongen te steriliseren. Bachelet kon naar eigen zeggen zonder Chinese inmenging gesprekken voeren met betrokkenen.
Zij heeft onder meer een beroep gedaan op de autoriteiten om met spoed informatie te verstrekken aan Oeigoeren in Xinjiang die het contact met familieleden hebben verloren.
Kritiek
Ze voegde eraan toe dat de autoriteiten in de provincie Xinjiang haar hebben verzekerd dat een zogenoemd ‘netwerk van centra voor beroepsopleiding’ - waarvan mensenrechtengroepen zeggen dat het gedwongen heropvoedingskampen zijn - is ontmanteld.
Ook sprak ze met president Xi Jinping. Ze omschrijft het bezoek als een kans ‘naar elkaar te luisteren’. Zij ging ook in op de kritiek dat ze tijdens de trip niet scherp genoeg geoordeeld zou hebben over de mensenrechtensituatie. ‘Ik heb jullie gehoord’, zei ze na afloop van haar bezoek.
Haar critici omschreven het bezoek aan China eerder als een propagandatrip, waarover Chinese media onder meer berichtten dat Bachelet hun zienswijze op de mensenrechten zou hebben omarmd. Haar kantoor liet daarop weten dat haar opmerkingen geen directe steun behelsden.