Betoging tegen exploratieboringen Shell in Zuid-Afrika

Nieuws
Demonstranten zijn zaterdag in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad de straat opgegaan om te demonstreren tegen Shell. Het protest was in aanloop naar een rechterlijke uitspraak tegen exploratieboringen voor de kust van Zuid-Afrika door het olie- en gasconcern.
anp
zaterdag 28 mei 2022 om 15:23
Afbeelding
beeld anp

Plaatselijke groeperingen wisten eind vorig jaar voor elkaar te krijgen dat Shell tijdelijk moest stoppen met seismisch onderzoek voor de kust in afwachting van een besluit over extra milieuvergunningen die nodig zouden zijn om de werkzaamheden door te kunnen laten gaan. De zaak wordt maandag heropend.

Volgens de klagers zijn de activiteiten schadelijk voor het plaatselijke zeeleven en verstoren ze de visserij. Shell beweert dat de boortechniek zich eerder heeft bewezen en dat boringen ook in overeenstemming zijn met de normen in de industrie.

Zeeleven

Binnen Zuid-Afrika is er steeds meer weerstand tegen activiteiten van olie- en gasbedrijven, vooral ook vanuit milieuoverwegingen. Eerder ging onderzoek voor de westkust van het land niet door, nadat activisten hadden gewaarschuwd voor schadelijke effecten voor het zeeleven.

Het Zuid-Afrikaanse Department of Mineral Resources and Energy ondersteunt de exploitatie van olie en gas. Vanwege gebrek aan binnenlandse productie worden beide fossiele brandstoffen momenteel geïmporteerd.

Het Franse TotalEnergies SE is een van de bedrijven die gasontdekkingen van de afgelopen jaren hoopt te ontwikkelen. Zowel Shell als TotalEnergies heeft ook olie gevonden in het naburige Namibië.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.