FNV stelt grensoverschrijdend gedrag in horeca aan de kaak

Nieuws
Vakbond FNV komt in actie tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag in de horeca. Bij de bond komen veel signalen binnen van misdragingen, al ontbreken exacte cijfers. Vaak is het ook zo dat personeel niet weet waar ze met klachten heen kunnen, aldus de bond na berichtgeving door AT5 en NH Nieuws over de kwestie.
anp
zaterdag 28 mei 2022 om 14:48
Afbeelding
beeld anp

Vakbondsbestuurder Edwin Vlek van FNV legt uit dat er in de horeca veelal jonge mensen werken, waarbij vaak alcohol- en drugsgebruik van invloed kunnen zijn bij het gedrag richting medewerkers. Omdat er sprake is van een grote doorloop, worden misdragingen door gasten of collega’s ook lang niet altijd voor het voetlicht gebracht.

Vlek trekt de vergelijking met bijvoorbeeld personeel in de supermarkt. ‘Als een vakkenvuller een tik op de billen krijgt, is de wereld te klein, maar als het in de kroeg gebeurt, vinden we het normaal. Juist de vele reacties dat incidenten in de horeca onderdeel van het vak zijn, steekt de bestuurder. ‘Reacties als; het hoort erbij, geven voor mij juist aan dat er iets moet gebeuren’, aldus Vlek.

Meldpunt

Volgens hem wordt onder andere nagedacht over een meldpunt. Maar dat is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd, erkent de vakbondsbestuurder. ‘Daar moet goed over worden nagedacht, ook met instanties die weten wat ze met meldingen aan moeten.’

In de horeca werken momenteel zo’n 430.000 medewerkers. Daarvan zijn er 228.000 die op oproepbasis werken. Dat maakt het volgens Vlek ook extra lastig om er goed de vingers achter te krijgen hoe groot het probleem is. Maar dat er wat moet gebeuren, staat voor hem vast.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.

Afbeelding

Organisaties beginnen actie voor nicotinevrije generatie

Vier organisaties zijn het burgerinitiatief Nicotinee begonnen om een ‘nicotinevrije generatie’ te bewerkstelligen. ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.

Afbeelding

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met duurzaam energielabel

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A. Dat meldt het Kadaster op basis van onderzoek naar de staat van de verduurzaming van de woningmarkt.