Zuinige Spaanse koning houdt meer geld over

Nieuws
De Spaanse koning Felipe VI heeft vorig jaar ongeveer 890.000 euro van het geld dat aan het koninklijk huis werd toegekend, niet uitgegeven. De hele familie kreeg 8,43 miljoen euro voor de uitgaven en dat was 544.000 euro meer dan het jaar ervoor, maar dat blijkt niet hard nodig te zijn geweest volgens de cijfers die het Spaanse koninklijk huis heeft vrijgegeven.
anp
zaterdag 28 mei 2022 om 14:18
Afbeelding
beeld anp

Het Spaanse koningshuis krijgt een bedrag dat de regering jaarlijks bepaalt, maar gaat zelf over de besteding ervan. De koning heeft zichzelf een vorstelijk inkomen van 253.843 euro toebedeeld. Zijn vrouw Leticia kreeg voor persoonlijke uitgaven 139.605 euro en hun moeder of schoonmoeder Sofia 114.231 euro.

De voorganger van Felipe, Juan Carlos de Borbón, kreeg in 2021 geen cent meer. Hij is na ophef over in nevelen gehulde financiële transacties naar Abu Dhabi uitgeweken. Hij bracht deze maand voor het eerst sinds de zomer van 2020 een bezoek aan zijn vrouw en familie in Spanje.

6 miljoen euro

Waar hij van leeft is ook in nevelen gehuld. Zijn vierdaags bezoek aan Spanje is niet door het Spaanse koninklijk huis betaald, terwijl het huis daar door de zuinigheid van Felipe wel de middelen voor heeft. De Spaanse koninklijke familie zou dankzij de ‘boekhouder’ Felipe inmiddels al bijna 6 miljoen niet uitgegeven euro’s op bankrekeningen hebben staan.

Spaanse media schatten dat hun koninklijk huis het goedkoopst is, ongeveer 18 cent per inwoner per jaar. Het Britse koninklijk huis bijvoorbeeld ontvangt ongeveer 100 miljoen euro uit de staatskas. Dat staat voor ongeveer 1,50 euro per inwoner per jaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.