Russisch schip haalt staal op in Marioepol

Nieuws
Een leeg Russisch vrachtschip is zaterdag rond het middaguur in de havenstad Marioepol aangekomen om 2700 ton staal op te halen, meldt het Russische persbureau TASS.
anp
zaterdag 28 mei 2022 om 14:09
Afbeelding
beeld anp

Het is het eerste Russische schip dat in Marioepol aanmeert sinds Russische troepen de havenstad veroverden. Volgens de tv-zender Zvezda, gelieerd aan het Russische ministerie van Defensie, wordt het metaal naar Rusland verscheept als ‘onderdeel van een bestelling’ die voor de invasie van Oekraïne zou zijn geplaatst.

Vrijdag waarschuwde het Oekraiënse bedrijf Metinvest, eigenaar van de fel bevochten Azovstal-fabriek, dat Rusland de voor export naar Azië en Afrika gereedstaande producten zou meenemen.

Oekraïne bestempelt de actie als plundering. ‘Na de diefstal van Oekraïens graan stappen de bezetters nu over op metaalproducten uit Marioepol’, meldt Ljoedmila Denisova, de ombudsman voor mensenrechten in Oekraïne, op haar Telegram-account.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.