Streefgetal van 50.000 bedden voor Oekraïners in zicht

Nieuws
Gemeenten realiseerden sinds maandag ruim 2500 extra bedden voor gevluchte Oekraïners. Met de nu 49.393 beschikbare bedden is het streefgetal van 50.000 bijna gehaald.
anp
vrijdag 27 mei 2022 om 16:36
Afbeelding
beeld anp

In maart stelden de 25 veiligheidsregio’s zich ten doel om 50.000 opvangplekken vrij te maken voor Oekraïense vluchtelingen. Dat aantal moest halverwege mei worden gehaald, maar komt nu dus in zicht. In aanloop naar de zomer moet het aantal opvangplekken doorgroeien naar 75.000.

Deze week meldden zich relatief veel Oekraïners bij de gemeentelijke opvang. Door zowel deze stijging als de stijging van het aantal beschikbare bedden, bleef de bezettingsgraad van de bedden steken op 82 procent. Wel zijn er de afgelopen weken sterke schommelingen zichtbaar in de beschikbaarheid van opvangplekken en het aantal mensen dat zich meldt.

Sinds dinsdag schreven 1450 Oekraïense vluchtelingen zich in bij Nederlandse gemeenten. In totaal zijn er daarmee 61.060 Oekraïners geregistreerd. 40.522 mensen hebben onderdak gevonden bij de gemeentelijke opvang. Ruim 20.000 vluchtelingen hebben onderdak elders, bijvoorbeeld bij gastgezinnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.

Afbeelding

Nobelprijs voor de Vrede vrijdag toegekend

In Oslo wordt vrijdag bekendgemaakt wie dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt toegekend. Deskundigen speculeren over mogelijke winnaars die zich uitspreken tegen de Russische president Vladimir Poetin of die zich inzetten tegen klimaatverandering.