Brussel wil bevroren bezit van Russen ook kunnen afpakken

Nieuws
De Europese Commissie wil het mogelijk maken om bezittingen van Russen aan wie sancties zijn opgelegd niet alleen te bevriezen, maar ook af te pakken. Ze stelt voor om daartoe het ontduiken van sancties in de hele EU strafbaar te maken.
anp
woensdag 25 mei 2022 om 14:14
Afbeelding
beeld anp

Er gaan al langer stemmen op om bevroren bezittingen van bijvoorbeeld Russische oligarchen en vertrouwelingen van president Vladimir Poetin te confisqueren. De opbrengst zou ten goede moeten komen aan de wederopbouw van het door de Russische invasie verwoeste Oekraïne. Maar zo’n stap ligt in veel EU-landen moeilijk, omdat het eigendomsrecht bijkans heilig is.

In Nederland en andere lidstaten kunnen alleen bezittingen worden afgepakt als de eigenaar door de strafrechter is veroordeeld. Voor het gros van de honderden personen die de EU strafmaatregelen heeft opgelegd voor hun aandeel in de Russische oorlog tegen Oekraïne geldt dat niet. Door het ontwijken of schenden van sancties strafbaar te maken, zouden zij op termijn toch kunnen worden geplukt.

Lijst van EU-misdrijven

De commissie vraagt de EU-landen en het Europees Parlement daarom om de overtreding op de lijst van EU-misdrijven te zetten. Op die lijst van grensoverschrijdende misdaden staan al bijvoorbeeld terrorisme, drugshandel en witwassen. Ze zijn strafbaar in de hele unie.

Als het zover is, zouden ook bijvoorbeeld energiebedrijven kunnen worden aangepakt die op aandringen van het Kremlin afrekenen in roebels, terwijl dat niet in hun contract staat. Omdat ze daarmee de sancties schenden, kunnen mogelijk ook hun bezittingen worden geconfisqueerd, zegt Eurocommissaris Didier Reynders (Justitie).

Fonds voor Oekraïne

De commissie wil de lidstaten vragen om de opbrengst van in beslag genomen eigendommen in een fonds te storten dat bestemd is voor Oekraïne. Tot dusver is volgens Reynders ongeveer 9,8 miljard euro aan eigendommen van oligarchen, rijke zakenlieden met doorgaans nauwe banden met het Kremlin, bevroren.

Er komen meteen nieuwe regels voor het afpakken van eigendommen van criminelen, als het aan de commissie ligt. Die moeten het bijvoorbeeld mogelijk maken om razendsnel beslag te leggen, voordat de eigenaar zijn vermogen in veiligheid kan brengen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Gouverneur: massagraf gevonden in op Russen heroverde stad Lyman

In de recent op de Russen heroverde plaats Lyman in het oosten van Oekraïne is volgens de lokale autoriteiten een massagraf gevonden. Volgens gouverneur Pavlo Kirilenko is onduidelijk hoeveel lichamen zich in het graf bevinden.

Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.