Ontwerpers 'maken het verschil' met duurzaam design in Stedelijk

Nieuws
Het gebruik van duurzame materialen kan een groot verschil maken in de klimaatcrisis. Dat tonen ontwerpers en bedrijven vanuit de hele wereld in tachtig projecten in de nieuwe expositie 'It's Our F***ing Backyard. Designing Material Futures' die donderdag opent in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het gaat daarbij zowel om heel experimentele ontwerpen die nog toekomstmuziek zijn, maar ook om voorwerpen die nu al in de winkels liggen.
anp
woensdag 25 mei 2022 om 11:54
Afbeelding
beeld anp

Conservatoren Amanda Pinatih en Ingeborg de Roode wilden al langer iets doen met "een van de grootste problemen ter wereld". "Je merkt dat we nu in het tijdperk leven waarin de vernietigende invloed van de mens heel erg voelbaar is. Niet alleen ver van je bed, maar ook hier afgelopen zomer met de overstromingen in Limburg. Het komt steeds dichterbij." Hoewel er eerder exposities zijn geweest over dit thema, ging het volgens Pinatih nooit zo expliciet over materiaalgebruik.

En juist daarmee kun je veel impact maken, meent De Roode. "De CO2-uitstoot komt natuurlijk ook vaak door productie van voorwerpen en bijvoorbeeld transporten. Daar kunnen ontwerpers hele slimme oplossingen voor bedenken." Ze zijn zich hier volgens haar ook terdege van bewust. "Iedereen is daarmee bezig."

Hergebruik

De tentoonstelling laat zien hoe door hergebruik of minder schadelijke stoffen nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Zo heeft Claudy Jongstra middeleeuwse natuurlijke verfrecepten gebruikt voor Viktor & Rolf en experimenteren Maartje Dros en Erik Klarenbeek met microalgen waarvan ze glas maken. Ontwerpersduo Drift ontleedde een Volkswagen Kever uit 1980 en toont in blokjes van welke hoeveelheid materiaal het precies is gemaakt. Ook is er een stoel te zien van de Balinese designstudio Space Available en dj Peggy Gou, gemaakt van 20 kilo plastic afval uit Indonesië.

Verder is in het museum onder meer een tapijt te zien dat bestaat uit dennennaalden, een lampje van sinaasappelschillen, een scooter van hennep, een stoel van paardenmest, sieraden en zonnebrillen van plastic uit de oceaan en een tafel en servies van koeienbloed.

In de expositie, die tot en met 4 september is te zien, komen allerlei disciplines op het gebied van design voorbij; van architectuur tot mode, productvormgeving, maar ook vervoersmiddelen. "Juist om te laten zien dat het nu heel breed speelt", aldus De Roode. "Bezoekers kunnen zien dat er allerlei nieuwe dingen worden bedacht, maar dat je ook zelf als consument nu al keuzes kunt maken."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Onderzoek: voedselverpakkingen afhaalzaken amper gerecycled

Voedselverpakkingen om mee te nemen worden nauwelijks gerecycled: zo’n 85 procent belandt in de verbrandingsoven, constateert Natuur & Milieu in een onderzoek.

Afbeelding

Ambulance gestolen in Utrecht, botst daarna tegen meerdere auto’s

In Utrecht heeft iemand woensdagavond een ambulance gestolen en is er vervolgens mee gebotst tegen meerdere auto’s. De politie, die de dader wist in te rekenen, bevestigt berichtgeving hierover door Hart van Nederland.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Peter Rehwinkel waarnemend burgemeester gemeente Voorne aan Zee

Peter Rehwinkel wordt per 1 januari waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Voorne aan Zee, meldt de provincie Zuid-Holland woensdag. De nieuwe gemeente wordt vanaf die datum gevormd door het samengaan van de huidige gemeenten Brielle, Hellevoetsluis en Westvoorne.

Afbeelding

Nederland verbruikte 17 procent minder gas, EU-doel ruim gehaald

Nederlandse huishoudens en bedrijven hebben van juli tot en met oktober 17 procent minder aardgas verbruikt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Afbeelding

Krant: Amerikaanse staat Indiana klaagt TikTok aan

De Amerikaanse staat Indiana sleept TikTok voor de rechter vanwege het overtreden van regels die de veiligheid van kinderen op sociale media moeten waarborgen, meldt de New York Times.