Fossielvrij NL stapt naar rechter om 'misleidende reclames' KLM

Nieuws
KLM moet stoppen met "misleidende reclames" over duurzaam vliegen. Dat zegt Fossielvrij NL, die daarvoor naar de rechter stapt. De milieuorganisatie kondigde de gang naar de rechter aan tijdens de aandeelhoudersvergadering van KLM-moederbedrijf Air France-KLM. Volgens de club is het voor het eerst dat er een rechtszaak wordt aangespannen om misleidende duurzaamheidsclaims in de luchtvaart.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 16:26 aangepast 17:27
Afbeelding
beeld anp
anp

De rechtszaak gaat over de Fly Responsibly-campagne van KLM. Daarin zegt KLM "een duurzamere toekomst" te creëren, wat volgens Fossielvrij valt te betwisten. Daarnaast vallen de klagers over de compensatiemogelijkheden die KLM klanten biedt, zoals herbebossingsprojecten en alternatieve brandstoffen. Deze zouden volgens de organisatie niet voldoende zijn om de impact op het klimaat van vliegen te verzachten.

"Daarmee wekt KLM onterecht de indruk dat klanten bij de maatschappij kunnen vliegen zonder de klimaatcrisis te verergeren", aldus de organisatie. Fossielvrij eist dat KLM stopt met deze reclames. In plaats daarvan zou KLM het "eerlijke verhaal" moeten vertellen over de "klimaatontwrichtende gevolgen van vliegen en de noodzaak tot krimp van de luchtvaart."

Brief

Vertegenwoordigers van Fossielvrij waren als aandeelhouder fysiek aanwezig bij de jaarvergadering in Parijs waar een brief aan het bestuur van Air France-KLM werd overhandigd. De organisatie had eerder enkele aandelen Air France-KLM gekocht om daarmee volgens de regels naar binnen te kunnen. Milieurechtadvocaten van ClientEarth en de campagnegroep Reclame Fossielvrij ondersteunen Fossielvrij NL bij deze zaak.

KLM heeft de brief ontvangen en zal deze bestuderen. Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM in Parijs namen twee vrouwen namens FossielVrij het woord. Eén van hen vroeg aan KLM-topman Pieter Elbers "gaat u nu stoppen met misleiden? Gaat u de waarheid vertellen dat we moeten stoppen met vliegen? Als u niet stopt, zien we u in de rechtszaal."

Elbers antwoordde dat de KLM zelf al veel doet om het klimaat te helpen. "Zijn we er al? Nee. Boeken we vooruitgang? Ja. Werken we eraan als groep? Ja. We spreken elkaar na deze vergadering." Een andere vrouw pleitte voor een wereldwijd verbod op reclame voor vliegen, net als reclame voor tabak. Elbers antwoordde ook met haar verder te willen praten na de vergadering.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Washington levert Oekraïne geen F-16-straaljagers

Washington gaat Oekraïne geen F-16-straaljagers leveren, hoewel Kiev inmiddels permanent vraagt om dergelijke toestellen voor de strijd tegen de Russische agressor. De Amerikaanse president Joe Biden zei nee op de vraag van journalisten of de Verenigde Staten F-16's gaan sturen.

Afbeelding

Website UMCG weer bereikbaar, ddos-aanval nog wel gaande

De website van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is weer bereikbaar, dat meldde het ziekenhuis rond 21.30 uur. De website lag er sinds zaterdag uit door een ddos-aanval door de pro-Russische hackersgroep Killnet.

Afbeelding

Wall Street begint handelsweek in mineur, Tesla flink omlaag

De koersenborden op Wall Street waren maandag roodgekleurd, na de aandelenrally van vorige week. Beleggers besloten om hun winsten veilig te stellen, in aanloop naar de stroom bedrijfsresultaten die ze deze week krijgen te verwerken.

Afbeelding

Uitgeweken Braziliaanse ex-president wil langer in VS blijven

De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro, die een maand geleden naar de Amerikaanse staat Florida uitweek, wil naar verluidt langer in de Verenigde Staten blijven. Volgens een advocatenkantoor heeft hij een visum voor zes maanden aangevraagd.

Afbeelding

J&J ontkomt niet aan rechtszaken over babypoeder via faillissement

Het medische bedrijf Johnson & Johnson (J&J) krijgt geen toestemming van de federale rechter in Philadelphia om via een faillissement onder tienduizenden rechtszaken uit te komen over babypoeder dat mogelijk kankerverwekkend is.

Afbeelding

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron maandag bekend tijdens een regulier overleg in Den Haag.