Van de honderd duurzaamheidskeurmerken voldoen elf aan criteria

Nieuws
Van de honderd duurzaamheidskeurmerken op voedingsproducten blijken er elf te voldoen aan strenge beoordelingscriteria. Dat blijkt uit een inventarisatie van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Deze zogenoemde topkeurmerken voldoen daarmee aan een reeks duurzaam- en betrouwbaarheidseisen.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 13:12
Afbeelding
beeld anp

In een brief aan de Tweede Kamer meldt minister Henk Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) dinsdag dat Milieu Centraal een keurmerkenwijzer heeft opgesteld. Die moet het voor consumenten en bedrijven makkelijker maken om duurzamere keuzes te maken. De voorlichtingsorganisatie heeft daarin de elf keurmerken die de beoordeling hebben doorstaan aangeduid als topkeurmerken.

Een keurmerk dat hier bijvoorbeeld onder valt is het Beter Leven Keurmerk op vlees, met zowel twee als drie sterren. Dit keurmerk maakt met het aantal sterren duidelijk hoe goed er voor het dier is gezorgd. Ook het ASC-keurmerk op kweekvis, dat regels stelt aan duurzamer visvoer en betere arbeidsomstandigheden voor het personeel, valt volgens Milieu Centraal onder de topkeurmerken.

Drie criteria

Milieu Centraal deed een beoordeling aan de hand van drie criteria. Zo werd er gekeken naar de ambitie om aan duurzaamheidseisen te voldoen op het gebied van milieu en dierenwelzijn, de betrouwbaarheid van het keurmerk en de mate van transparantie.

Een aantal keurmerken beoordeelde Milieu Centraal met een hoge score. ‘Deze logo’s horen bij een ambitieus duurzaamheidsprogramma binnen één bedrijf, maar dragen niet bij aan het verminderen van de totale hoeveelheid duurzaamheidsclaims’, schrijft Staghouwer.

In 2016 constateerde de Autoriteit Consument en Markt dat sprake is van ‘een wildgroei aan keurmerken, claims en logo’s’. Volgens Staghouwer is dat ‘onwenselijk’, en leidt deze wildgroei bij consumenten tot verwarring en verlies van vertrouwen in keurmerken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.