Verdachten Marengo-proces willen strafeisen in vrijheid afwachten

Nieuws
Het omvangrijke liquidatieproces Marengo maakt zich op voor de volgende fase in de zaak: de strafeisen van het Openbaar Ministerie tegen de zeventien verdachten, op 8 juni. Twee advocaten vroegen de rechtbank dinsdag tijdens de laatste openbare zitting voor de aanvang van het requisitoir nog om de vrijlating van hun cliënten.
anp
dinsdag 24 mei 2022 om 12:55
Afbeelding
beeld anp

Een van de verzoeken tot vrijlating of schorsing van de hechtenis kwam van Mohamed El A., hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord en moordpogingen. Volgens El A. ligt het echter heel anders. Hij zou - met gevaar voor eigen leven - moorden hebben geprobeerd te voorkomen. Zo heeft hij naar eigen zeggen gewaarschuwd voor een aanslag op advocaat Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige in het Marengoproces. Wiersum in september 2019 doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam.

El A. geeft toe dat hij een verleden in de criminaliteit heeft, maar bezwoer de rechtbank dat hij dat definitief de rug toe heeft gekeerd. Hij is bezig met het opzetten van de ‘Stichting ex-Marengo’, waarmee hij jongeren wil waarschuwen niet de criminaliteit in te gaan. ‘Met de oprichting van deze stichting heb ik openlijk afstand gedaan van de criminaliteit’, vertelde hij de rechters.

Slotbetoog

De rechtbank gaat op een later moment, maar voor 8 juni, beslissen over de hechtenis en andere verzoeken van de advocaten die deze en afgelopen week zijn gedaan.

Vanaf volgende maand gaat het OM in een slotbetoog van in totaal negen dagen het bewijs uiteenzetten. Dat verhaal zal uitmonden in de strafeisen tegen de verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan Taghi. Het bewijs bestaat overwegend uit een gigantische hoeveelheid communicatie tussen de verdachten onderling. Daarnaast spelen de verklaringen van kroongetuige Nabil B. een cruciale rol.

Marengo draait om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De strafzaak is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere ernstige incidenten. Nadat justitie bekend had gemaakt dat het over een kroongetuige beschikte, werd diens broer doodgeschoten in Amsterdam-Noord. In september 2019 werd B.’s advocaat Wiersum doodgeschoten. In juli vorig jaar volgde in de binnenstad van Amsterdam de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die sinds de zomer van 2020 optrad als adviseur en vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Rapport: NL-Alert om overbelaste 112 tijdens storm kwam laat

Het duurde ongeveer anderhalf uur voordat er een NL-Alert werd verstuurd toen eerder dit jaar het alarmnummer 112 overbelast raakte tijdens storm Eunice.

Afbeelding

Primeur voor Oost-Europa: Slovenië opent huwelijk voor homo’s

Als eerste Oost-Europese land heeft Slovenië het huwelijk opengesteld voor partners van hetzelfde geslacht. Het Sloveense parlement legaliseerde het zogenoemde homohuwelijk en adoptie door gays.

Afbeelding

Piloten Lufthansa-dochter Eurowings gaan donderdag staken

Piloten van de Duitse luchtvaartmaatschappij Eurowings willen donderdag gaan staken. Volgens pilotenvakbond Cockpit proberen ze op die manier aan te dringen op onder meer extra vrije dagen en langere rusttijden.

Afbeelding

Lagarde: inflatie eurozone heeft mogelijk piek nog niet bereikt

De inflatie in de eurozone heeft mogelijk zijn piek nog niet bereikt. Dat volgt uit opmerkingen van president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij vindt het lastig te voorspellen of het algehele prijspeil nog verder gaat oplopen of niet.

Afbeelding

Moskou waarschuwt voor directe oorlog tussen VS en Rusland

De Russische regering heeft gewaarschuwd dat de massale wapenleveranties en het verstrekken van inlichtingen door vooral de Verenigde Staten aan Oekraïne het risico van een directe confrontatie tussen Rusland en de NAVO naderbij brengt.

Afbeelding

Krimp Schiphol kost volgens KLM waarschijnlijk 30 bestemmingen

Door de krimpplannen voor Schiphol van het kabinet moet KLM zijn bestemmingennetwerk waarschijnlijk flink verkleinen. De luchtvaartmaatschappij denkt dat er dan zo’n 25 Europese plaatsen geschrapt moeten worden en zeker vijf verdere bestemmingen.