Onder meer India en Japan in Amerikaans economisch blok Azië

Nieuws
De Verenigde Staten starten het initiatief Indo-Pacific Economic Framework for Prosperity (IPEF) met dertien landen waaronder India en Japan. Dat heeft de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo gezegd. Het economische blok moet in de regio tegenwicht gaan bieden aan China.
anp
maandag 23 mei 2022 om 08:24
Afbeelding
beeld anp

Verder zijn onder meer Australië, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland onderdeel van het blok. "Ik heb er alle vertrouwen in dat Amerikaanse bedrijven er baat bij hebben", zei Raimondo tegen verslaggevers in Tokio. "Vooral omdat bedrijven steeds meer op zoek gaan naar alternatieven voor China." China is niet uitgenodigd om deel te nemen aan het initiatief. Het is volgens de Amerikanen bedoeld om samenwerking, stabiliteit, welvaart, ontwikkeling en vrede in de regio te stimuleren.

Taiwan is geen onderdeel van IPEF. Deelname van het land ligt gevoelig in China, want Beijing ziet het eiland als een afvallige provincie. China zet al tijden landen onder druk om hun banden met het democratische Taiwan af te zwakken of te verbreken. De VS leveren al jaren wapens aan de Oost-Aziatische eilandstaat.

Bereid tot geweld

De Amerikaanse president Joe Biden heeft maandag nog gezegd dat de Verenigde Staten bereid zijn om geweld te gebruiken om zo Taiwan te verdedigen tegen China. Hij noemt dat een belofte die het land zichzelf heeft opgelegd. China reageerde door te melden dat het klaar is om zijn nationale belangen wat betreft Taiwan te verdedigen.

Taiwan wilde zelf wel graag meepraten over IPEF. Volgens de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan willen de Verenigde Staten hun economisch partnerschap met het land wel verdiepen, bijvoorbeeld op het gebied van chips.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.

Afbeelding

Kinderboekenweek van start, dit keer met groen thema

De Kinderboekenweek wordt woensdag afgetrapt in ‘s-Graveland. Deze editie is het thema Gi-ga-groen!, wat betekent dat kinderboeken rondom de natuur en dieren centraal staan de komende tien dagen.

Afbeelding

OPEC+ gaat olieproductie waarschijnlijk fors verlagen

De grote olieproducerende landen verenigd in de alliantie OPEC+ komen woensdag bijeen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om te vergaderen over de productie.

Afbeelding

Trump wil interventie ??Hooggerechtshof in onderzoek documenten

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft in de strijd over geheime documenten die de FBI in beslag nam tijdens een huiszoeking in Trumps landgoed Mar-a-Lago in Florida, het Hooggerechtshof verzocht tussenbeide te komen.

Afbeelding

Ruim honderd Italiaanse supporters aangehouden in Amsterdam

De politie heeft aan het einde van dinsdagmiddag in het Centraal Station van Amsterdam 103 Italiaanse supporters aangehouden. Ze waren in het bezit van gezichtsbedekkende kleding, stokken, een mes en een ruitentikker.