VS en Zuid-Korea bieden Noord-Korea coronahulp aan

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden en zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Yoon Suk-yeol hebben Noord-Korea coronahulp aangeboden. De leiders spraken elkaar in Seoul onder meer over de uitbraak van het virus in het geïsoleerde land en de rakettesten die het regime in Pyongyang uitvoert.
anp
zaterdag 21 mei 2022 om 10:21
Afbeelding
beeld anp

De leiders maken zich naar eigen zeggen zorgen over de uitbraak. ‘We zijn bereid met de internationale gemeenschap samen te werken om Noord-Korea te helpen bij de bestrijding van het virus.’ Biden heeft gezegd dat de VS coronavaccins hebben aangeboden, maar ook dat een reactie is uitgebleven. De hulp die eerder door de pas aangetreden Yoon werd aangeboden is tot dusver ook niet geaccepteerd.

De landen hebben verder ook bekendgemaakt dat ze overwegen de gezamenlijke militaire oefeningen op te voeren vanwege de ‘dreiging’ uit Noord-Korea, als reactie op de vele rakettesten dit jaar. De twee presidenten zijn toegewijd aan de ‘volledige denuclearisering’ van Noord-Korea, zei Yoon, eraan toevoegend dat ‘niets belangrijker is dan een sterke afschrikking’.

Dat Noord-Korea ondanks de rakettesten hulp aangeboden krijgt, heeft volgens Yoon te maken met ‘humanitaire principes die losstaan van politieke en militaire kwesties’. Door het ontbreken van een vaccinatiecampagne is de arme Noord-Koreaanse bevolking niet beschermd tegen Covid-19. Pyongyang maakte eerder deze maand voor het eerst melding van coronabesmettingen- en sterfgevallen. Het aantal infecties is mogelijk opgelopen tot in de enkele miljoenen. Het geregistreerde dodental ligt op 66.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Musk wil Twitter deel maken van nieuwe ‘alles-app’

Elon Musk wil berichtendienst Twitter onderdeel maken van een zogeheten ‘alles-app’. Dat heeft de Tesla-topman in een tweet gezegd nadat bekend was geworden dat hij de overname van Twitter toch weer door wil zetten.

Afbeelding

LUMC wil tumoren effectiever behandelen met nieuw CT-systeem

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat als eerste Europese ziekenhuis een spectraal angio-CT-systeem in gebruik nemen. Daarmee kunnen ingrepen voor bijvoorbeeld lever- en nierkanker nauwkeuriger en ook efficiënter worden uitgevoerd, zegt het ziekenhuis.

Afbeelding

Hongkongse beurs schiet omhoog na terugkeer beleggers

De aandelenbeurs in Hongkong is woensdag omhoog geschoten. Beleggers keerden terug na een feestdag en trokken zich op aan de winsten op de beurzen in New York. Rentes op staatsobligaties daalden, dus waren aandelen weer erg in trek.

Afbeelding

Hongarije: prijsplafond Russische olie geldt niet voor ons

Afspraken over een Europees prijsplafond voor Russische olie gelden niet voor olie die Hongarije per pijpleiding importeert. Dat zegt de Hongaarse minister voor Buitenlandse Zaken Péter Szijjártó.

Afbeelding

Staatsschuld VS voor het eerst hoger dan 31 biljoen dollar

De Verenigde Staten zijn het nieuwe boekjaar gestart met een staatsschuld van 31,1 biljoen dollar, blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Het land nadert daarmee het zelfopgelegde schuldplafond van 31,4 biljoen dollar.

Afbeelding

Remkes trekt conclusies na reeks gesprekken over stikstofbeleid

Bemiddelaar Johan Remkes brengt woensdagmiddag zijn bevindingen over het stikstofbeleid naar buiten. De ervaren bestuurder voerde de afgelopen maanden diverse gesprekken over het gevoelige onderwerp en de toekomst van landbouw en natuur in Nederland.