124 sterfgevallen in verband gebracht met apneu-apparaat Philips

Nieuws
De Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenwaakhond FDA meldt dat er 124 sterfgevallen in verband zijn gebracht met klachten over slaapapneu-apparaten van medisch technologiebedrijf Philips. Ook zijn er tussen april vorig jaar en dit jaar meer dan 21.000 meldingen over de apparaten binnengekomen, staat in een update van de toezichthouder waar het AD eerder over berichtte. Het is niet aangetoond dat de gemelde overlijdens zijn veroorzaakt door de apparaten.
anp
vrijdag 20 mei 2022 om 14:27
Afbeelding
beeld anp

Philips riep miljoenen beademingsapparaten voor patiënten met slaapapneu terug, omdat ze een isolatieschuim bevatten dat kan verbrokkelen en daardoor gevaarlijk kan zijn voor gebruikers. Daarnaast kan het isolatiemateriaal, als het in aanraking komt met bepaalde schoonmaakmiddelen, een giftige stof afgeven.

Volgens de woordvoerder willen de meldingen over de apparaten niet zeggen dat de klachten gegrond zijn. ‘Er is nog geen causaal verband aangetoond tussen de apparaten en de ernst van de klachten’, aldus de zegsman. Sinds Philips bekendmaakte dat de apparaten gevaarlijk kunnen zijn, is het aantal meldingen exponentieel gestegen, zegt hij.

Verplichte meldingen

Philips seinde zelf de FDA tussen 2011 en april vorig jaar dertig keer in over klachten die het bedrijf in verband bracht met de beademingsapparaten. Daarvan kwamen acht meldingen uit de Verenigde Staten, maar geen enkele betrof een overlijden of letsel door het apparaat.

Onder de tienduizenden meldingen die bij de FDA binnenkwamen vielen ook de verplichte meldingen die Philips zelf moest doen, schrijft de dienst op de website. Ook kwamen klachten binnen die gezondheidsprofessionals, klanten en patiënten op eigen initiatief deden. Daarin werd divers letsel gemeld, waaronder kanker, longontsteking, astma en andere problemen aan de luchtwegen, maar ook infecties, hoofdpijn, hoesten, duizeligheid en pijn op de borst.

Hersteloperatie

Producenten van medische apparatuur zijn verplicht veiligheidsmeldingen te doen bij de FDA als informatie over een apparaat ‘redelijkerwijs wijst op het veroorzaken van een overlijden of letsel’, schrijft de FDA voor. Een melding zelf is niet direct bewijs dat het apparaat de oorzaak is van een ‘nadelige gebeurtenis’, aldus de waakhond.

Philips zette onlangs nog eens 165 miljoen euro opzij vanwege de kwestie met de apneu-apparaten. In totaal heeft Philips nu bijna 900 miljoen euro gereserveerd voor de hersteloperatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Frankrijk roept Fransen op Iran zo snel mogelijk te verlaten

Frankrijk heeft alle landgenoten opgeroepen Iran zo snel mogelijk te verlaten. ‘Elke Franse bezoeker, inclusief die met een dubbele nationaliteit, loopt er het risico te worden gearresteerd, willekeurig te worden vastgezet en mogelijk onderworpen te worden aan een oneerlijk pro..

Afbeelding

Zware koersverliezen op beurzen New York na banenrapport

De koersenborden op de aandelenbeurzen in New York waren vrijdag aan het slot van de handelsdag dieprood gekleurd. Beleggers op Wall Street reageerden zeer negatief op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht.

Afbeelding

Organisatie wint Nobelprijs en verliest onroerend goed Moskou

Een van de mensenrechtenorganisaties die vrijdag de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, de Russische organisatie Memorial, is enkele uren later haar onroerend goed in Moskou kwijtgeraakt.

Afbeelding

Canada weert 10.000 Iraniërs van regime in Teheran voor altijd

Canada heeft sancties afgekondigd tegen ‘het moordende bewind’ in Iran en verbiedt 10.000 mensen van dat regime ooit nog in Canada te komen. Premier Justin Trudeau zei dat dergelijke sancties uitsluitend in de ernstigste omstandigheden worden afgekondigd, zoals bijvoorbeeld naa..

Afbeelding

Karin Hazelhoff, weduwe van Soldaat van Oranje, overleden

Karin Hazelhoff Roelfzema, de weduwe van ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vrijdagavond bekendgemaakt. Zij stierf donderdag in haar slaap op Hawaii, waar zij al een halve eeuw woonde.

Afbeelding

President Bundesbank: ECB moet rente sterk blijven verhogen

De Europese Centrale Bank (ECB) moet doorgaan met het sterk verhogen van de rente om zo de torenhoge inflatie tegen te gaan. Dat zei president Joachim Nagel van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, tegen de krant Süddeutsche Zeitung.