Stockholm: Zweden noemde PKK als een van eerste terroristisch

Nieuws
De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde, heeft Turkse beschuldigingen weersproken en heeft beklemtoond dat Zweden als eerste land na Turkije de PKK als terroristisch bestempelde. De Turkse president Erdogan verwijt vooral Zweden dat het veel sympathie heeft getoond en steun gegeven aan leden van de terroristische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Dit is een belangrijke reden voor Erdogan zich te verzetten tegen toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, waar Turkije al 70 jaar lid van is.
anp
vrijdag 20 mei 2022 om 12:13
Afbeelding
beeld anp

Linde twitterde dat Zweden de PKK wel degelijk als terroristisch ziet en dat al heel lang. Ze herinnert eraan dat toenmalig sociaaldemocratisch premier Olaf Palme (1927-1986) in 1984 als eerste regeringsleider de PKK als terroristisch bestempelde. De Europese Unie deed dat pas in 2002.

Palme werd op een winteravond in 1986 op straat in Stockholm vermoord. De moord was lange tijd een raadsel voor de Zweedse justitie. Een van de talrijke en hardnekkige theorieën over de mogelijke daders betrof een wraakactie van de PKK tegen Palme omdat hij zich zo openlijk en fel tegen de Koerdische extremisten had gekeerd. Pas twee jaar geleden concludeerde de Zweedse justitie uiteindelijk dat de moord moet zijn gepleegd door een in 2000 overleden Zweedse verdachte die op eigen houtje handelde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Heijnen benadrukt: statiegeld op blikjes gewoon per 31 december

Het statiegeldsysteem voor blikjes gaat gewoon in per 31 december van dit jaar, benadrukt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu). Vanuit de sector klinkt dat die datum niet haalbaar is, en mogelijk er pas vanaf 1 april of zelfs 1 juli volgend jaar klaar voor is.

Afbeelding

Netflix bij stijgers op Wall Street, Salesforce verliest fors

Netflix heeft de handelsdag donderdag in New York met een flinke plus afgesloten. Beleggers lijken in toenemende mate vertrouwen te hebben in de goedkopere abonnementen van de streamingdienst. Softwarebedijf Salesforce behoorde tot de grootste dalers.

Afbeelding

Yesilgöz haalt weer fel uit naar relschoppers na WK-zege Marokko

Justitieminister Dilan Yesilgöz heeft opnieuw hard uitgehaald naar relschoppers die zich schuldig maakten aan geweld en vernielingen na de overwinning van Marokko tegen Canada op het WK voetbal in Qatar.

Afbeelding

Aardgasprijzen uiteindelijk omlaag na eerdere sprong omhoog

De aardgasprijzen zijn donderdag in een sterk schommelende sessie uiteindelijk wat gedaald. Handelaren wogen de inspanningen van de Europese Unie om de last van hoge rekeningen voor consumenten te verlichten af tegen de vooruitzichten voor kouder weer.

Afbeelding

Polen gaat olie leveren aan belangrijke raffinaderij Duitsland

Duitsland en Polen hebben een overeenkomst getekend over de levering van ruwe olie via Gdansk. De olie is bestemd voor de PCK-raffinaderij in het Oost-Duitse Schwedt. Om hoeveel olie het gaat, is nog niet bekend.

Afbeelding

Politie treedt op in Amsterdam vanwege onrust na winst Marokko

Op het Mercatorplein in Amsterdam-West heeft de politie donderdagavond ingegrepen na onlusten rond de winst van Marokko op Canada tijdens het WK in Qatar. Dat laat een woordvoerder weten. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken en de politie riep iedereen op te vertrekken.