Festivalbranche: we gaan het redden ondanks personeelstekorten

Nieuws
Hoewel ook in de festivalbranche sprake is van een flink tekort aan personeel, verwachten verschillende betrokkenen uit de sector niet dat er daardoor evenementen afgelast zullen worden. Dat zeggen zij desgevraagd tegen het ANP.
anp
vrijdag 20 mei 2022 om 11:25
Afbeelding
beeld anp

Volgens Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF) zit ‘het knelpunt vooral bij de toeleveranciers’. ‘Een festivalorganisator bedenkt het evenement - het concept, de line-up - maar veel andere zaken worden uitbesteed aan andere partijen.’ Volgens Schans zijn er dan ook ‘over de hele linie’ tekorten, waarbij er in absolute aantallen bijvoorbeeld veel barmedewerkers en stagehands nodig zijn. ‘Na twee jaar corona is veel georganiseerd personeel weg. Er is nu een enorme wervingscampagne gaande maar zeker niet iedereen keert terug. Met name zelfstandigen die wel beschikbaar zijn, zijn een stuk duurder’, aldus de VNPF-directeur.

‘Op alle plekken zijn mensen nodig’, beaamt ook Willem Westermann van de Vereniging van Evenementenmakers (VVEM). Die organisatie vertegenwoordigt allerlei partijen in de branche, van muntjesmakers tot barbouwers. ‘De harde vaste kern werkt nog wel in de branche, maar de flexibele schil zijn we kwijtgeraakt in de coronacrisis.’ Hij merkt dat vacatures waarvoor je een opleiding gevolgd moet hebben, zoals beveiligers, lastiger te vervullen zijn dan bijvoorbeeld horecapersoneel. ‘Als ik vandaag studenten werf om biertjes te tappen kunnen ze volgende week komen werken. Waar het in de vaste horeca nog knap lastig kan zijn om mensen te vinden, is dat bij ons in de evenementenbranche wat minder lastig omdat het een combi is van een dag werken en nog een paar uurtjes feest meepakken. Bovendien ben je vrijer qua werktijden.’

Juni is volgens Westermann ‘traditioneel een drukke festivalmaand’. Zo staan de komende weekenden meerdere festivals gepland, met het pinksterweekend over twee weken als voorlopig piekmoment. In dat weekend zijn in Amsterdam onder meer Amsterdam Open Air en Lente Kabinet, wordt in Arnhem Free Your Mind georganiseerd en vindt in het Brabantse Erp Harmony of Hardcore plaats. Later in juni gaat ook Pinkpop van start met de eerste editie sinds het uitbreken van de pandemie.

Gaan de bezoekers de komende tijd wat merken van de krapte op de arbeidsmarkt? ‘Het streven is van niet’, zegt Schans. ‘We gaan ervan uit dat het allemaal lukt, al zal je soms ergens wat langer moeten wachten.’ Ook Westermann heeft er vertrouwen in. ‘Ik heb het gevoel dat we het net voor elkaar gaan krijgen, al zal de rek qua personeel volledig opgezocht worden.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.