Raad: zorg moet meer samenwerken met naasten en vrijwilligers

Nieuws
Zorgverleners moeten meer samenwerken met mantelzorgers, andere naasten en vrijwilligers, zo stelt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Zonder zo'n "fundamentele omslag" van de manier waarop de zorg is georganiseerd "zal de kwaliteit van zorg snel afnemen", concludeert de raad in een rapport.
anp
donderdag 19 mei 2022 om 09:29
Afbeelding
beeld anp

De zorg kampt met grote personeelstekorten en die nemen alleen maar toe. Naasten en vrijwilligers zijn volgens de RVS een "essentieel onderdeel" van de langdurige zorg en moeten veel meer "op gelijke voet" kunnen samenwerken met professionele zorgverleners, om zo de zorg toekomstbestendig te maken.

Deze samenwerking is volgens de raad "niet langer vrijblijvend", maar hard nodig. Als de aanpak in de zorg niet drastisch verandert, heeft dat volgens de raad namelijk als gevolg dat "verschillen in gezondheid en levensverwachting verder toenemen, dat de balans tussen mannen en vrouwen in het zorgen verder uit evenwicht raakt, en dat de tegenstelling tussen zorgverleners onderling zal groeien, net als het verschil tussen rijk en arm, en tussen burgers die hun verantwoordelijkheid nemen en zij die wegkijken. Dat is onwenselijk."

Mantelzorgers

Een woordvoerster van MantelzorgNL zegt dat professionele zorgverleners en mantelzorgers nu inderdaad "soms nog meer naast elkaar dan met elkaar werken". Meer samenwerken is volgens de belangenclub daarom ook een goed idee, maar er moet wel aandacht zijn voor de hoge verwachtingen van de prestaties van mantelzorgers. Volgens een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2019 is 10 procent van de mantelzorgers overbelast. "Bovendien: de krapte die onder professionele zorgverleners speelt, is er ook bij mantelzorgers."

Als mantelzorg meer onderdeel moet worden van de professionele zorg, zal ook de regelgeving rond de hulp van naasten en vrijwilligers verbeterd moeten worden. "Denk bijvoorbeeld aan het regelen van vervanging zodat mantelzorgers ook op vakantie kunnen, of bijvoorbeeld verlofmogelijkheden op het werk."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chipfondsen drukken op AEX-index op Beursplein 5

De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met verlies aan de laatste handelsdag van de week begonnen. Ook elders in Europa was het sentiment overwegend negatief. Beleggers zijn in afwachting van het Amerikaanse banenrapport later op de dag.

Afbeelding

Peiling: ruim helft basisschooldocenten ervaart ongewenst gedrag

Meer dan de helft van de leerkrachten in het basisonderwijs kreeg afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag, stelt DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Een op de tien was slachtoffer van fysiek geweld of intimidatie door leerlingen.

Afbeelding

Leiders Noord-Korea en Belarus feliciteren Poetin met verjaardag

De leiders van Noord-Korea en Belarus hebben de Russische president Vladimir Poetin gefeliciteerd met zijn zeventigste verjaardag. De bondgenoten prijzen het leiderschap van Poetin en wensen nog vele jaren met hem te mogen samenwerken.

Afbeelding

Mijnbouwer BHP wil kolenmijn Australië nog 93 jaar openhouden

Mijnbouwer BHP heeft een aanvraag gedaan bij de Australische overheid om een kolenmijn in Queensland nog maximaal 93 jaar open te kunnen houden.

Afbeelding

Onderzoek: nog veel geld van Wereldbank naar fossiele projecten

De Wereldbank heeft sinds het Klimaatakkoord van Parijs wereldwijd nog bijna 15 miljard dollar gestoken in projecten voor fossiele brandstoffen, komt naar voren uit een nieuw onderzoek van klimaatactivisten.

Afbeelding

Europese automakers hebben geen hoop op groei dit jaar

Europese automakers waarschuwen voor weer een jaar met dalende verkopen. De autoproducenten vragen beleidsmakers ook om meer steun voor de industrie die worstelt met het herstel uit de coronacrisis.