Prijsvechter easyJet positief over zomer 2022

Nieuws
Prijsvechter easyJet heeft vertrouwen in komende zomer. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft voor de vakantieperiode bijna weer evenveel vliegtickets beschikbaar als voor de coronacrisis in 2019. Daarbij lag het aantal boekingen in de laatste tien weken voortdurend boven het niveau van 2019. EasyJet, dat een van de grotere gebruikers van Schiphol is, profiteerde ook van het schuiven met capaciteit om vooral op de drukke routes genoeg stoelen te kunnen aanbieden. Ondanks de positieve geluiden waagt easyJet zich niet aan financiële voorspellingen voor het lopende boekjaar.
anp
donderdag 19 mei 2022 om 09:00 aangepast 10:06
Afbeelding
beeld anp

Over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar, dat loopt tot en met september, zette het concern een verlies van 557 miljoen pond (657 miljoen euro) in de boeken, mede als gevolg van de impact van de coronacrisis. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 701 miljoen pond. EasyJet zag het aantal passagiers in de meetperiode met 470 procent groeien tot 23,4 miljoen. De capaciteit nam met 373 procent toe. Dat betekent concreet dat vliegtuigen in doorsnee voller zaten. De totale omzet viel met krap 1,5 miljard pond ruim vijf keer hoger uit dan een jaar eerder. Naast de extra capaciteit verkocht easyJet ook meer ondersteunende producten. Zo merkte het bedrijf een sterke vraag naar zijn pakketreizen die het in het Verenigd Koninkrijk verkoopt.

Mede doordat mensen steeds later boeken is het volgens easyJet lastig voorspellingen te doen. Voor de zomermaanden is nog ruim driekwart van de stoelen beschikbaar. Mede daardoor is het niet mogelijk om een prognose te geven. Wat ook meespeelt zijn de personeelstekorten, die onder meer zorgt voor de annulering van vluchten. Dat speelt onder andere bij Britse luchthavens, maar ook op Schiphol. Ook easyJet zelf heeft moeite met het vinden van nieuwe mensen om daarmee gelijke tred te houden met de vraag. De maatschappij verwijderde eerder een aantal stoelen uit bepaalde vliegtuigen zodat met een bemanningslid minder gevlogen kan worden.

De maatschappij zegt evenwel vertrouwen te houden in een sterk herstel van de luchtvaart. Topman Johan Lundgren zegt in een toelichting dat er sprake is van een inhaalvraag naar reizen. Dit en de combinatie met de opheffing van de reisbeperkingen zorgen voor aanhoudend herstel. Verder heeft easyJet 1,5 miljoen stoelen verplaatst naar de best presterende markten. In de afgelopen paasvakantie zat easyJet qua bezettingsgraad op 90 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

D66: mensen binnen 3 jaar verlossen van problematische schulden

Mensen met problematische schulden moeten binnen drie jaar verlost zijn van hun schulden. Dat plan dient D66 dinsdag in bij de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.