Prijsvechter easyJet positief over zomer 2022

Nieuws
Prijsvechter easyJet heeft vertrouwen in komende zomer. De Britse luchtvaartmaatschappij heeft voor de vakantieperiode bijna weer evenveel vliegtickets beschikbaar als voor de coronacrisis in 2019. Daarbij lag het aantal boekingen in de laatste tien weken voortdurend boven het niveau van 2019. EasyJet, dat een van de grotere gebruikers van Schiphol is, profiteerde ook van het schuiven met capaciteit om vooral op de drukke routes genoeg stoelen te kunnen aanbieden. Ondanks de positieve geluiden waagt easyJet zich niet aan financiële voorspellingen voor het lopende boekjaar.
anp
donderdag 19 mei 2022 om 09:00
Afbeelding
beeld anp

Over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar, dat loopt tot en met september, zette het concern een verlies van 557 miljoen pond (657 miljoen euro) in de boeken, mede als gevolg van de impact van de coronacrisis. Dat was een jaar eerder nog een tekort van 701 miljoen pond. EasyJet zag het aantal passagiers in de meetperiode met 470 procent groeien tot 23,4 miljoen. De capaciteit nam met 373 procent toe. Dat betekent concreet dat vliegtuigen in doorsnee voller zaten. De totale omzet viel met krap 1,5 miljard pond ruim vijf keer hoger uit dan een jaar eerder. Naast de extra capaciteit verkocht easyJet ook meer ondersteunende producten. Zo merkte het bedrijf een sterke vraag naar zijn pakketreizen die het in het Verenigd Koninkrijk verkoopt.

Mede doordat mensen steeds later boeken is het volgens easyJet lastig voorspellingen te doen. Voor de zomermaanden is nog ruim driekwart van de stoelen beschikbaar. Mede daardoor is het niet mogelijk om een prognose te geven. Wat ook meespeelt zijn de personeelstekorten, die onder meer zorgt voor de annulering van vluchten. Dat speelt onder andere bij Britse luchthavens, maar ook op Schiphol. Ook easyJet zelf heeft moeite met het vinden van nieuwe mensen om daarmee gelijke tred te houden met de vraag. De maatschappij verwijderde eerder een aantal stoelen uit bepaalde vliegtuigen zodat met een bemanningslid minder gevlogen kan worden.

De maatschappij zegt evenwel vertrouwen te houden in een sterk herstel van de luchtvaart. Topman Johan Lundgren zegt in een toelichting dat er sprake is van een inhaalvraag naar reizen. Dit en de combinatie met de opheffing van de reisbeperkingen zorgen voor aanhoudend herstel. Verder heeft easyJet 1,5 miljoen stoelen verplaatst naar de best presterende markten. In de afgelopen paasvakantie zat easyJet qua bezettingsgraad op 90 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.