Techaandelen in de uitverkoop op beurzen Azië met Tencent voorop

Nieuws
De aandelenbeurzen in Azië lieten donderdag stevige minnen zien. De graadmeters volgden het voorbeeld van Wall Street waar de beurzen donkerrood kleurden. Beleggers lijken bezorgd over de torenhoge inflatie die aan de winsten van ondernemingen raakt. Daarnaast leven er zorgen over de groeimogelijkheden. Verschillende grote bedrijven hebben hun verwachtingen voor dit jaar al bijgesteld. Vooral de Chinese techsector had het donderdag in Hongkong zwaar te verduren, na onder meer een tegenvallende handelsupdate van Tencent in combinatie met mindere vooruitzichten voor de wereldwijde groei. De Hang Seng Tech Index zakte tussentijds met meer dan 5 procent.
anp
donderdag 19 mei 2022 om 08:28
Afbeelding
beeld anp

Tencent zag zijn beurswaarde met 7 procent dalen. De onderneming maakte eerder bekend een fors lagere winst in de boeken te hebben gezet. Dat was weer het gevolg van mindere inkomsten vooral omdat bedrijven het mes zetten in de advertentie-uitgaven. De cijfers van het bedrijf waren sinds de beursgang in 2004 niet zo slecht geweest. Alibaba zag op zijn beurt ook 7 procent van zijn beurswaarde verdampen. De Hang Seng-index in Hongkong verloor tussentijds 2,7 procent. In Shanghai stond een min van 0,3 procent op de borden.

Ook in Japan was het sentiment negatief. De Nikkei-index in Tokio eindigde 1,9 procent lager op 26.402,84 punten. De situatie in Seoul, waar de Kospi 1,4 procent moest inleveren was al niet veel beter. In Sydney verloor de All Ordinaries 1,6 procent, ondanks een daling van het werkloosheidspercentage in Australië tot het laagste niveau in decennia. Circa 3,9 procent van de beroepsbevolking in Australië zit nog zonder werk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.

Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.