Werkloosheid ook in april weer verder omlaag

Nieuws
De huidige krapte op de arbeidsmarkt blijft goed te merken in de werkloosheidcijfers. Volgens het nieuwste cijfer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stond 3,2 procent van de beroepsbevolking in april aan de kant. Een maand eerder ging het nog om 3,3 procent, waarmee toen al sprake was van het laagste percentage sinds het begin van de maandelijkse metingen begin 2003. Verder werd bekend dat er minder WW-uitkeringen werden verstrekt.
anp
donderdag 19 mei 2022 om 08:26 aangepast 10:08
Afbeelding
beeld anp

Het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar steeg in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 38.000 per maand tot 9,5 miljoen. Het aantal werklozen nam in dezelfde periode met gemiddeld 13.000 per maand af. Daarmee telde Nederland in april circa 316.000 werklozen. De daling van de werkloosheid onder jongeren hield net als voorgaande maanden aan. Circa 6,9 procent van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar zat daarbij zonder werk, tegen 7,1 procent een maand eerder. Bij de mensen tussen de 25 en 45 jaar zakte het werkloosheidspercentage met 0,2 procentpunt naar 2,5 procent. Bij de oudere werknemers vanaf 45 jaar was sprake van een minieme daling. Hier kwam het werkloosheidspercentage uit op 2,3 procent.

De cijfers van het CBS zijn 'seizoengecorrigeerd'. Dat betekent concreet dat de maandcijfers geschoond zijn voor een jaarlijks terugkerend patroon van verschillen die normaal voor de tijd van het jaar zijn.

Aantal WW-uitkeringen daalt

Het aantal WW-uitkeringen daalde in april op maandbasis met 9200 tot circa 175.000. Dat betekende een afname met 5 procent. In vergelijking met april vorig jaar is het aantal WW-uitkeringen met ruim een derde gedaald.

Hoofd Arbeidsmarktinformatie van UWV Rob Witjes spreekt van een aanhoudende trend. Deze begon in januari vorig jaar, met uitzondering van een enkele maand. "Opvallend aan deze maand is dat in alle sectoren het aantal WW-uitkeringen afneemt", aldus Witjes. In de horeca nam het aantal uitkeringen met 13,5 procent af. In de cultuur en de uitzendbranche gaat het om circa 7 procent.

Volgens Witjes komt de daling deels door het seizoenseffect. "De terrassen en de theaters trekken veel mensen aan en ook via uitzendbedrijven is deze maand meer werk te vinden. Daarnaast zorgt de huidige krappe arbeidsmarkt met veel vacatures tegenover een lage werkloosheid voor goede kansen voor werkzoekenden op het vinden van een baan."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.