‘Europese Geopolitieke Gemeenschap’ voor buren EU in de maak

Nieuws
Buurlanden van de Europese Unie moeten kunnen toetreden tot een nieuwe ‘Europese Geopolitieke Gemeenschap’, vindt voorzitter Charles Michel van de regeringsleiders van de EU-landen. Hij steunt de aanzetten van de Franse president Emmanuel Macron voor zo’n soort voorportaal voor het EU-lidmaatschap.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 19:54
Afbeelding
beeld anp

Het nieuwe landenverband, met de EU als kern, is bedoeld voor landen ‘die zich bij ons willen aansluiten’, zoals Oekraïne, Georgië en Moldavië, maar ook om de politieke banden te versterken ‘met landen die dicht bij ons staan’. Het zou de samenwerking met hen moeten verdiepen en hen dichter bij elkaar moeten brengen, met name in hun buitenlandbeleid. Ze kunnen toegang krijgen tot populaire EU-voorzieningen als uitwisselingsprogramma Erasmus en onderzoeksprogramma Horizon, oppert Michel.

De leiders van de deelnemende landen zouden tweemaal per jaar bijeen kunnen komen. De buitenlandministers kunnen geregeld aanschuiven bij het overleg van hun EU-collega’s, en andere ministers mogelijk ook, stelt Michel voor.

Zoethoudertje

Het idee voor zo’n nieuwe gemeenschap, dat Macron vorige week lanceerde, stuitte meteen op kritiek uit landen die uit zijn op het EU-lidmaatschap. Zij vrezen dat ze met een zoethoudertje worden afgescheept. Maar Michel wil ‘van meet af aan heel duidelijk zijn: dit initiatief is op geen enkele manier bedoeld om de uitbreiding te vervangen of om te dienen als nieuw excuus voor uitstel’.

Michel wil in de zomer de EU-leiders en partnerlanden bijeenroepen om ‘de concrete mogelijkheden’ te bespreken. Na Macrons eerdere uitlatingen bleek niet ieder EU-land al warm te lopen voor de plannen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Yesilgöz over 'relschoppers' rond duel Marokko: schaam jullie

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de "relschoppers" die zondag zorgden voor ongeregeldheden na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK van Qatar zich moeten schamen. "Relschoppers, echt, schaam jullie", aldus de minister.

Afbeelding

Westerse journalist opgepakt bij zeldzame massaprotesten in China

Een vermoedelijk westerse journalist is opgepakt tijdens een straatprotest in de Chinese stad Shanghai. Volgens onbevestigde berichten gaat het om BBC-journalist Edward Lawrence.

Afbeelding

Ruim 37.000 kunstliefhebbers hebben PAN Amsterdam bezocht

De afgelopen week hebben in totaal ruim 37.000 kunstliefhebbers de 35e editie van de kunstbeurs PAN Amsterdam bezocht. De directeur van PAN Amsterdam, Mark Grol, noemt deze editie ‘in alle opzichten geslaagd’.

Afbeelding

Rellen in Brussel na WK-wedstrijd België - Marokko

In Brussel zijn onlusten uitgebroken vanwege de WK-wedstrijd in Qatar tussen België en Marokko. Relschoppers, van wie sommigen zijn getooid met de Marokkaanse vlag, gooien met vuurwerk en flessen, slaan met stokken en stichten brandjes.

Afbeelding

ME Den Haag grijpt in bij onlusten na WK-overwinning Marokko

In Den Haag grijpt de ME zondagavond in omdat er onlusten zijn ontstaan na de overwinning van Marokko op België tijdens het WK voetbal in Qatar, meldt de politie. ‘De sfeer is wat grimmiger geworden’, aldus een woordvoerder.

Afbeelding

Italiaanse hulpdiensten vinden slachtoffers na aardverschuiving

De hulpdiensten op het Italiaanse eiland Ischia hebben zondag zes overleden slachtoffers gevonden na de verwoestende storm en aardverschuiving van zaterdag, melden Italiaanse media. Daarmee komt het dodental op zeven.