‘Europese Geopolitieke Gemeenschap’ voor buren EU in de maak

Nieuws
Buurlanden van de Europese Unie moeten kunnen toetreden tot een nieuwe ‘Europese Geopolitieke Gemeenschap’, vindt voorzitter Charles Michel van de regeringsleiders van de EU-landen. Hij steunt de aanzetten van de Franse president Emmanuel Macron voor zo’n soort voorportaal voor het EU-lidmaatschap.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 19:54
Afbeelding
beeld anp

Het nieuwe landenverband, met de EU als kern, is bedoeld voor landen ‘die zich bij ons willen aansluiten’, zoals Oekraïne, Georgië en Moldavië, maar ook om de politieke banden te versterken ‘met landen die dicht bij ons staan’. Het zou de samenwerking met hen moeten verdiepen en hen dichter bij elkaar moeten brengen, met name in hun buitenlandbeleid. Ze kunnen toegang krijgen tot populaire EU-voorzieningen als uitwisselingsprogramma Erasmus en onderzoeksprogramma Horizon, oppert Michel.

De leiders van de deelnemende landen zouden tweemaal per jaar bijeen kunnen komen. De buitenlandministers kunnen geregeld aanschuiven bij het overleg van hun EU-collega’s, en andere ministers mogelijk ook, stelt Michel voor.

Zoethoudertje

Het idee voor zo’n nieuwe gemeenschap, dat Macron vorige week lanceerde, stuitte meteen op kritiek uit landen die uit zijn op het EU-lidmaatschap. Zij vrezen dat ze met een zoethoudertje worden afgescheept. Maar Michel wil ‘van meet af aan heel duidelijk zijn: dit initiatief is op geen enkele manier bedoeld om de uitbreiding te vervangen of om te dienen als nieuw excuus voor uitstel’.

Michel wil in de zomer de EU-leiders en partnerlanden bijeenroepen om ‘de concrete mogelijkheden’ te bespreken. Na Macrons eerdere uitlatingen bleek niet ieder EU-land al warm te lopen voor de plannen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tesla begint productie elektrische vrachtwagen

Tesla begint met de productie van zijn elektrische vrachtwagen Tesla Semi, heeft topman Elon Musk op Twitter bekendgemaakt. De eerste vrachtwagens moeten in december aan klanten geleverd worden.

Afbeelding

Verliezen op beurzen Azië, Samsung iets lager na handelsupdate

De beurzen in Azië stonden vrijdag op verlies. Vooral de mindere resultaten van chipproducenten Samsung en AMD drukten het sentiment op de markten. Beleggers bereiden zich voor op een mogelijk moeilijk cijferseizoen nu het risico op een recessie toeneemt door de inflatie.

Afbeelding

Winst Samsung valt voor het eerst sinds 2019 lager uit

Techconcern Samsung heeft voor het eerste sinds 2019 een lagere operationele winst behaald. Dat kwam vooral doordat er minder vraag was naar geheugenchips en chips voor in pc’s. Door de mindere verkopen viel ook de omzet lager uit.

Afbeelding

EU-leiders proberen uiteenrafelen front energiecrisis te stoppen

De leiders van de 27 EU-landen buigen zich opnieuw over de torenhoge energieprijzen. Dat doen ze ditmaal officieus met de benen op tafel, in de hoop zo los te komen van de scherpe tegenstellingen tussen bijvoorbeeld Nederland en Duitsland en met name zuidelijke EU-landen.

Afbeelding

Vierde zittingsdag Mallorcazaak met hoofdverdachte Sanil B.

Op de vierde zittingsdag van de Mallorcazaak komt Sanil B. (20) naar de rechtbank in Lelystad. Hij is een van de drie hoofdverdachten die terechtstaan voor het doden van Carlo Heuvelman (27) in juli vorig jaar.

Afbeelding

Strafeis Limburger die Belgische agent zou hebben doodgeschoten

Het Hof van Assisen in het Belgische stadje Tongeren begint vrijdag aan de vijfde zittingsdag in het proces tegen Yvo T. (40). De Limburger wordt ervan verdacht in augustus 2018 een Belgische politieagent te hebben doodgeschoten.