ABN AMRO verliest fors, Air France-KLM gewild na megadeal

Nieuws
ABN AMRO heeft woensdag bijna 12 procent van zijn beurswaarde verloren. Op de aandelenbeurs in Amsterdam schrokken beleggers van het kwartaalbericht van de bank, die meer geld kwijt was aan extra inspanningen om witwassen tegen te gaan. Air France-KLM was een grote stijger na de aankondiging van een grote deal met de Franse containervervoerder CMA CGM.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 17:57
Afbeelding
beeld anp

ABN AMRO waarschuwde bij zijn handelsupdate ook voor indirecte effecten van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor klanten van de bank. Zij kunnen bijvoorbeeld last krijgen van hogere gasprijzen en handelssancties. Het financiële concern was veruit de grootste verliezer in de MidKap.

Air France-KLM steeg bijna 5 procent na de bekendmaking van een overeenkomst met CMA CGM over de versterking van het eigen vermogen van de luchtvaartcombinatie. De vrachtvervoerder neemt een belang van 9 procent in Air France-KLM, dat door de coronacrisis nog altijd met een negatief eigen vermogen kampt. CMA CGM laat vliegtuigen van het luchtvaartconcern ook zijn luchtvracht uitvoeren.

Prosus

De AEX-index zakte 1,4 procent tot 693,03 punten, met Just Eat Takeaway als grootste verliezer (min 9,7 procent). Prosus verloor 4,3 procent na een tegenvallend kwartaalbericht van het Chinese internetconcern Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft.

De MidKap verloor 1,9 procent tot 1013,52 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 1,3 procent. Beleggers verwerkten nieuwe inflatiecijfers uit de eurozone, die bevestigen dat de prijsstijgingen in de eurolanden op een recordniveau liggen. Kopstukken van de Europese Centrale Bank hinten steeds meer op een renteverhoging, wat aandelen relatief minder aantrekkelijk maakt.

TUI

TUI kelderde 13 procent in Frankfurt. De reisorganisatie heeft nieuwe aandelen uitgegeven om de steun die het tijdens de coronacrisis kreeg van de Duitse overheid deels terug te betalen. In Madrid steeg Siemens Gamesa 12,6 procent. Siemens Energy (plus 1,3 procent) bevestigde een bod te overwegen op de aandelen van de Duits-Spaanse maker van windturbines die het nog niet bezit.

De euro was 1,0509 dollar waard, tegen 1,0533 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent minder op 110,17 dollar. Brentolie werd ook 2 procent goedkoper op 109,73 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vliegtuig maakt noodlanding in Praag door mogelijk explosief

Een toestel van de Britse luchtvaartmaatschappij easyJet onderweg naar de stad Bristol maakte zondagavond een noodlanding in Praag nadat melding was gemaakt van een mogelijk explosief aan boord. Dat zegt de luchthaven van de Tsjechische hoofdstad.

Afbeelding

Tsunamigevaar voor Amerikaans Samoa na zeebeving in Stille Oceaan

Het Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) waarschuwt voor een tsunami die onder meer Samoa zou kunnen treffen, een buitengebied van de Verenigde Staten. De mogelijke tsunami is het gevolg van een zeebeving op ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Tonga in de Stille Oceaan.

Afbeelding

Kap van onveilige Mandelabrug in Zoetermeer met spoed ontmanteld

De glazen overkapping van de onveilige brug over de A12 in Zoetermeer wordt met spoed ontmanteld. Daartoe is besloten na een eerste advies van Rijkswaterstaat. Het verkeer onder de fiets- en loopbrug hoeft niet te worden stilgelegd, meldt de gemeente.

Afbeelding

VS tegen nieuwe nederzettingen Israël op Westelijke Jordaanoever

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken heeft zondag gewaarschuwd dat de Verenigde Staten zich zullen verzetten tegen de vestiging van nieuwe nederzettingen door de volgende Israëlische regering.

Afbeelding

Oud-Unilevertopman Floris Maljers (89) overleden

Oud-topman Floris Maljers van Unilever is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie aan de Volkskrant laten weten. Maljers leidde het levensmiddelenconcern van 1984 tot 1994. Ook was hij commissaris bij diverse grote bedrijven zoals KLM, Philips en ABN AMRO.

Afbeelding

Von der Leyen wil actie tegen marktverstorende subsidies VS

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft problemen met economische plannen van de Verenigde Staten. Een wet waarmee de Amerikaanse president Joe Biden honderden miljarden dollars vrijmaakt voor de overgang naar milieuvriendelijkere technologieën..