Kamer wil actief toezicht op cultuuromslag bij politiedienst

Nieuws
Een commissie die onderzoek doet naar de problemen bij de Landelijke Eenheid, een belangrijke politieafdeling in Driebergen, moet actief en zonder belemmeringen de gewenste verbeteringen in de werksituatie kunnen bijhouden. Daarbij moeten de onderzoekers ook de mening van de agent op de werkvloer betrekken. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer van D66, PVV, SP en VVD, die donderdag een motie indient met deze strekking.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 17:50
Afbeelding
beeld anp

Alle partijen hadden vorige week tijdens een debat forse kritiek op de verziekte en onveilige werksituatie binnen de eenheid, die zich onder meer bezighoudt met geheime operaties. Drie medewerkers van de dienst pleegden de afgelopen jaren zelfmoord, deels vanwege werkgerelateerde problemen, blijkt uit onderzoeken. De deels vervangen leiding speelde een rol in de problematiek en de nationale korpsleiding slaagt er volgens de Kamer niet in om de situatie te verbeteren.

Justitieminister Dilan Yeşilgöz zegde vorige week al toe dat de commissie-Schneiders minimaal een jaar toezicht zal houden op de ontwikkelingen. De Kamer is er echter niet gerust op dat de commissie alle bevoegdheden krijgt om haar werk goed te doen. De motie roept de minister ook op om het advies van de commissie "openbaar en dwingend" te maken als blijkt dat de werksituatie niet verbetert.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.