Wereldbank geeft 12 miljard extra uit voor hongerbestrijding

Nieuws
De Wereldbank stelt nog eens 12 miljard dollar beschikbaar om er wereldwijd voor te zorgen dat er genoeg voedsel is. Daarmee komt het totale bedrag waarmee het mondiale financiële instituut honger wil voorkomen op 30 miljard dollar (28,6 miljard euro) uit.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 17:28
Afbeelding
beeld anp

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft voor grote zorgen over de voedselzekerheid in armere landen gezorgd. Beide landen zijn mondiaal belangrijke exporteurs van graan. Bovendien levert Rusland belangrijke grondstoffen van kunstmest, die door de inval in het Oost-Europese land ook duurder is geworden.

De miljardenfinanciering moet ervoor zorgen dat de komende vijftien maanden meer kunstmest wordt geproduceerd. Daarnaast gaat er geld naar steun voor huishoudens met lage inkomens en boeren die financieel kwetsbaar zijn.

Productieverhogingen

‘Prijsstijgingen voor voedsel hebben een verwoestend effect op de allerarmsten en -kwetsbaarsten’, verklaarde Wereldbank-president David Malpass. Hij noemde het ‘van cruciaal belang dat landen met duidelijke verklaringen komen over productieverhogingen na de Russische inval in Oekraïne.’

Naast verstoringen van de graanexport uit Oekraïne zorgen ook de gestegen energieprijzen voor duurder voedsel. Onlangs besloot India bovendien de export van tarwe aan banden te leggen, waardoor de prijzen op de wereldmarkten hard stegen. Gebieden in India en Pakistan waar graan wordt verbouwd kampen met hevige droogte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.

Afbeelding

Politie vindt 813 kilo vuurwerk in Westerhaar-Vriezenveensewijk

De politie heeft vrijdag bij een woning in het Twentse dorp Westerhaar-Vriezenveensewijk 813 kilo vuurwerk in beslag genomen. Er is niemand aangehouden, maar de politie laat weten een verdachte in het vizier te hebben.

Afbeelding

NASA: Rusland oogst miljard dollar aan tarwe in bezet Oekraïne

Oekraïne is minstens 1 miljard dollar aan tarwe-inkomsten misgelopen doordat deze werd geoogst in gebieden die door Rusland worden gecontroleerd.