Groot deel Kamer wil geen eigen bijdrage jeugdzorg

Nieuws
De invoering van een eigen bijdrage voor de jeugdzorg, zoals het kabinet wil, is voor de oppositie in de Tweede Kamer onacceptabel. Ook bij de coalitie leven twijfels en bezwaren, waardoor invoering ervan onzeker is. D66 en CDA willen in ieder geval dat niet alle jongeren zelf moeten meebetalen.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 17:22
Afbeelding
beeld anp

‘Het is geen uitgemaakte zaak dat die eigen bijdrage er komt’, zei D66-Kamerlid Rens Raemakers in een Kamerdebat over de jeugdzorg. Kinderen met bijvoorbeeld anorexia, borderline of andere problemen waarvoor hoogcomplexe zorg nodig is, moeten hier in ieder geval van worden uitgezonderd, vindt D66.

Het is een ‘crimineel slecht plan’ als kwetsbare gezinnen waarbij de bestaanszekerheid onder druk staat een eigen bijdrage moeten betalen voor de zorg aan hun kind, zei CDA-Kamerlid René Peters. Ouders met een goed inkomen moeten wat hem betreft wel een eigen bijdrage gaan betalen.

Zorgen

De VVD heeft ‘vraagtekens’ bij de invoering van een eigen bijdrage. ‘Jeugdzorg moet toegankelijk blijven voor wie het echt nodig heeft’, vindt Daan de Neef. Hij wil eerst een onderzoek voordat de partij een definitief standpunt inneemt. Ook de ChristenUnie heeft ‘zorgen’ over de mogelijke invoering van een eigen bijdrage. ‘Is het een besparingsmiddel of wordt hiermee op een gezonde manier de instroom gedempt’, wil Don Ceder weten.

Voor de voltallige oppositie is het helder: invoering van een eigen bijdrage moet van tafel. Het leidt tot zorgmijding en is in strijd met internationale verdragen voor de rechten van het kind, stelden diverse Kamerleden. ‘Oliedom’ vindt de PvdA. ‘Kinderen worden hier de dupe van’, waarschuwt de PVV. ‘Onacceptabel’, stelt BIJ1.

Verkenning

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) gaat desondanks een verkenning uitvoeren naar de impact van een eigen bijdrage. Op voorhand groepen van een eigen bijdrage uitsluiten, wil Van Ooijen niet. ‘Maar een eigen bijdrage mag nooit ten koste gaan van kinderen in kwetsbare situaties’, zei de bewindsman.

De Kamer is ontevreden dat de extra bezuiniging op de jeugdzorg van een half miljard niet definitief van tafel is. Voor die bezuiniging hoeven weliswaar gemeenten niet meer op te draaien, zoals in het regeerakkoord staat, maar de rijksoverheid zelf. Het kabinet wil die besparing realiseren door invoering van die eigen bijdrage en door het verkorten van de behandelduur van jeugdzorgtrajecten.

De oppositie vindt ook de beperking van de behandelduur een onzalig plan. Het is niet aan het kabinet, maar aan jeugdzorgmedewerkers om te bepalen hoelang een jongere zorg nodig heeft, vindt een deel van de Kamer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aandacht voor inflatie eurozone en toespraak Powell op Damrak

Op de Amsterdamse aandelenbeurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar de nieuwste inflatiecijfers van de eurozone. Naar verwachting is de inflatie in het eurogebied in november iets afgezwakt door de wat lagere kosten voor energie.

Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.