Rusland wijst Franse en Italiaanse diplomaten uit

Nieuws
Rusland heeft tientallen Europese diplomaten de opdracht gegeven het land te verlaten als vergelding voor de uitwijzing van Russische diplomaten. Moskou wijst 34 medewerkers van de Franse diplomatieke missies de deur in reactie op het "onterechte" Franse besluit om 41 Russische diplomaten in Frankrijk tot ongewenst persoon te verklaren. Moskou stuurt ook 24 Italiaanse en 27 Spaanse diplomaten weg.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 13:33 aangepast 14:05
Afbeelding
beeld anp

Ze moeten Rusland binnen een of twee weken verlaten, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de ambassadeurs van de betrokken landen op het matje heeft geroepen. De acties van vorige maand brengen ernstige schade toe aan de betrekkingen en samenwerking, was de boodschap.

De regering in Parijs zei in een reactie de Russische stap krachtig te veroordelen. De Italiaanse premier Mario Draghi noemde de uitwijzing een vijandige daad. "Dit mag absoluut niet leiden tot een onderbreking van de diplomatieke kanalen, want het is via die kanalen dat, als we erin slagen, vrede zal worden bereikt en dat is zeker wat we willen", zei Draghi.

In totaal wezen Europese landen vorige maand in een gecoördineerde actie meer dan driehonderd Russische diplomaten uit, onder meer als reactie op gruweldaden van het Russische leger in Oekraïne. In een aantal gevallen zou het gaan om spionnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen.

Afbeelding

Ruim 3,8 miljoen mensen zien Oranje winnen van Qatar

Het derde en laatste groepsduel van het Nederlands elftal op het WK voetbal is dinsdagmiddag door ruim 3,8 miljoen mensen bekeken. Dat is een stuk minder dan de eerste twee wedstrijden die rond de 4,3 miljoen kijkers trokken, meldt Stichting KijkOnderzoek.

Afbeelding

FT: Alibaba-oprichter Jack Ma woont al maanden in Tokio

Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkel Alibaba, woont al maanden in Tokio. De Chinese miljardair was grotendeels van de radar verdwenen nadat hij gebrouilleerd was geraakt met de Chinese regering.

Afbeelding

Fabrieken in China draaien veel minder hard door coronalockdowns

Het strenge coronabeleid in China laat duidelijk zijn sporen na in de industrie van de tweede economie van de wereld. De bedrijvigheid in de industrie ging in november voor de tweede maand op rij omlaag.

Afbeelding

Aziatische beurzen licht hoger in afwachting toespraak Fed-baas

De Aziatische aandelenbeurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal houden.

Afbeelding

Afzetprijzen industrie bijna 21 procent hoger in oktober

De prijzen die Nederlandse industriebedrijven vragen voor hun goederen lagen in oktober bijna 21 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.