Coronacrisis leidt tot 85,5 miljard aan uitgaven, denkt Rekenkamer

Nieuws
Aan de bestrijding van de coronacrisis en het opvangen van de economische gevolgen ervan geeft de rijksoverheid in totaal 85,5 miljard euro uit, verwacht de Algemene Rekenkamer. Het gaat om alle crisismaatregelen die zijn getroffen in de jaren 2020, 2021 en de nog te verwachten uitgaven in 2022. De Rekenkamer meldt dat in de nieuwe editie van de Coronarekening, waarin alle uitgaven sinds het begin van de pandemie worden bijgehouden.
anp
woensdag 18 mei 2022 om 13:08
Afbeelding
beeld anp

In 2021 werd 33 miljard euro uitgegeven aan de bestrijding van de coronacrisis. Dat is fors meer dan de 12 miljard euro die op Prinsjesdag vorig jaar september nog werd verwacht.

De hogere uitgaven komen onder meer, doordat regelingen zoals de NOW en de TVL voor het bedrijfsleven werden verlengd, omdat de sluitingen van bepaalde sectoren langer duurden. De ministeries van Sociale Zaken en Economische Zaken gaven respectievelijk 11,3 miljard en 6,1 miljard euro uit aan met name steun aan ondernemers. Het ministerie van Volksgezondheid spendeerde 8,2 miljard euro, vooral aan maatregelen om de pandemie te bestrijden.

Ook het ministerie van Onderwijs gaf meer geld uit dan verwacht, onder meer aan een programma om leerlingen bij te spijkeren na de schoolsluitingen. Dat er minder geld ging naar de testcapaciteit was een meevaller: 1,26 miljard minder dan de 3,52 miljard euro die daarvoor was begroot.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.