Oekraïne: EU-kandidatuur laatste barrière in band met Nederland

Nieuws
Er is nog één groot meningsverschil tussen de Oekraïense en de Nederlandse regering, en dat gaat over de mogelijkheid voor Oekraïne om lid te worden van de Europese Unie. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba noemde dat ‘de laatste psychologische barrière die we samen in onze relatie te overwinnen hebben’. De bewindsman deed zijn uitspraken na een lunch met zijn Nederlandse ambtgenoot Wopke Hoekstra.
anp
dinsdag 17 mei 2022 om 15:24
Afbeelding
beeld anp

‘We hebben het nu niet over kandidaat-lidmaatschap. We spreken over de juridische en politieke erkenning dat Oekraïne bij de grotere Europese familie behoort’, zei Koeleba. ‘Niemand wil een tijdspad vaststellen voor de vervolgstappen’, zo zei de minister. Dat zou volgens hem ook nog geen zin hebben omdat hij denkt dat de Europese Unie zelf de komende tijd ook nog hervormingen zal doorvoeren. Het gaat volgens hem de goede kant op in Europa, ‘maar er is nog veel werk te verzetten’.

‘Het is kraakhelder dat Oekraïne onderdeel is van Europa’, zei Hoekstra. Europese burgers zien dat volgens hem ook zo. ‘Ik begrijp helemaal dat Oekraïne gezien de gebeurtenissen, de context en de tijden waarin we leven, dit verzoek heeft gedaan. Maar wij vinden als Nederlandse regering dat de Europese Commissie met een voorstel moet komen.’ Volgens hem is het aan de lidstaten om dat verzoek te beoordelen. ‘We hebben al gezegd dat we met een open blik naar zo’n verzoek zullen kijken.’

Koeleba sprak over dit verschil van inzicht met de Nederlandse regering na een reeks loftuitingen over de onderlinge banden. ‘De relaties zijn beter dan ooit. Dat is een feit, dat zeg ik niet uit diplomatieke beleefdheid.’ Hij prees het ‘leiderschap’ van Nederland op het gebied van wapenleveranties, sancties en wederopbouw. En hij ziet dat Nederlanders positiever zijn gaan kijken naar Oekraïne en de Oekraïners. Dat is volgens hem wederzijds.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Assange maakt uitlevering aan VS aanhangig bij Europees Hof

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn uitlevering aan de Verenigde Staten aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), zo heeft het hof vrijdag bevestigd.

Afbeelding

WHO: minder aandacht corona kan leiden tot nieuwe fatale variant

Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, waarschuwt dat de verminderde aandacht voor de bestrijding van COVID-19 kan leiden tot het ontstaan van een nieuwe dodelijke variant van het coronavirus.

Afbeelding

Onderzoek: meeste oudere boeren hebben geen opvolger klaarstaan

De meeste boeren van 60 jaar of ouder hebben geen opvolger klaarstaan om hun bedrijf over te nemen. Dat volgt uit onderzoek door AgriDirect dat informatie heeft verzameld over de leeftijd en opvolgsituatie van ruim 14.500 agrarische bedrijven.

Afbeelding

Halsema: Amsterdam wil wantrouwen tegen burgers verminderen

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema wil dat het gemeentebestuur burgers minder wantrouwt, want dat gebeurt nu nog te veel, zegt ze in gesprek met de lokale omroep AT5.

Afbeelding

Akkoord EU-landen over prijsplafond Russische olie

De EU-landen hebben een akkoord bereikt over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. De Poolse regering, die een tijd dwarslag, heeft formeel ingestemd met de invoering van een prijsplafond van 60 dollar (57 euro) per vat, bevestigen diploma..

Afbeelding

Hooggerechtshof Nigeria kijkt naar verzet Shell tegen compensatie

Olie- en gasconcern Shell mag van het Nigeriaanse Hooggerechtshof een eerdere uitspraak aanvechten over een grote vergoeding voor een vermeende lekkage.