OM schuift alternatieve scenario’s MH17-verdediging terzijde

Nieuws
De alternatieve scenario’s die door de advocaten van MH17-verdachte Oleg Poelatov zijn opgeworpen, kloppen volgens het Openbaar Ministerie niet. Zo wezen de officieren van justitie dinsdag in het justitieel complex bij Schiphol op een door de verdediging aangehaald rapport over de afvuurlocatie van de Buk-raket waarmee het passagiersvliegtuig uit de lucht is geschoten. ‘Er is hier geen sprake van deskundig onderzoek.’
anp
dinsdag 17 mei 2022 om 15:15
Afbeelding
beeld anp

De advocaten van Poelatov betwistten eerder al dat de MH17 is neergehaald vanaf de door het OM genoemde locatie, namelijk een landbouwveld bij de Oekraïense plaats Pervomaiskyi. Ter ondersteuning van dit betoog gebruikte de verdediging een onderzoek van het Russische defensieconcern Almaz-Antey, de fabrikant van Buk-raketten. Centraal in het pleidooi stonden de plekken op het vliegtuig waar de raketfragmenten zich in hebben geboord.

Het onderzoek van Almaz-Antey is volgens het OM echter verre van deskundig en onafhankelijk. Zo zegt justitie dat de onderzoekers desgevraagd geen inzicht hebben gegeven in de gebruikte onderzoeksgegevens en methodes. In een interview in de media zou een vertegenwoordiger van het bedrijf bovendien hebben gezegd dat Nederland fraude heeft gepleegd in het MH17-onderzoek en dat er sprake zou zijn van een informatieoorlog. ‘Dat geeft weinig vertrouwen in onpartijdig onderzoek’, aldus het OM.

Tapgesprekken

De officieren van justitie kwamen ook terug op de uitleg van Poelatov over de tapgesprekken van pro-Russische separatisten, waarop was te horen dat wordt gesproken over een Buk-raket. Volgens de verdachte was dit een truc om het Oekraïense leger op een verkeerd spoor te zetten. De informatie uit die tapgesprekken is echter geverifieerd aan de hand van andere bronnen, zegt het OM. ‘Het zijn gesprekken over de rauwe realiteit van de strijd.’

MH17 stortte op 17 juli 2014 neer in Oost-Oekraïne, waar op dat moment ook al een gewapende strijd gaande was. Alle 298 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Onder hen waren veel Nederlanders. Tegen de vier verdachten - naast Poelatov gaat het om Igor Girkin, Sergej Doebinski en Leonid Chartsjenko - is levenslang geëist. Zij hebben volgens justitie een rol gehad in het binnenhalen of wegbrengen van de Buk-raketinstallatie.

De verdediging bepleit vrijspraak, een eis waar het OM drie dagen lang op reageert. Volgende maand mag de verdediging vervolgens weer reageren op het OM. Daarna volgt de uitspraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Detailhandel zet meer om dankzij hogere prijzen

De detailhandel heeft in oktober 4,2 procent meer omgezet in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in de meetperiode met 5,2 procent daalde.

Afbeelding

Inflatie koelt flink af in november volgens Europese meetmethode

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in november flink afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De inflatie blijft echter hoog.

Afbeelding

Opnieuw code geel in meerdere provincies wegens dichte mist

In meerdere provincies geldt woensdagochtend code geel wegens dichte mist. De waarschuwing van het KNMI is vooralsnog tot 10.00 uur van kracht in Noord-Brabant, Gelderland, Flevoland, Overijssel en Friesland.

Afbeelding

MORES: Tientallen klachten over mediawereld in paar dagen

MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot dinsdag vijftig nieuwe meldingen binnengekregen over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan het ANP laten weten.

Afbeelding

Organisaties beginnen actie voor nicotinevrije generatie

Vier organisaties zijn het burgerinitiatief Nicotinee begonnen om een ‘nicotinevrije generatie’ te bewerkstelligen. ConsumentenClaim, Rookpreventie Jeugd, Gezondheidskloof.

Afbeelding

Kadaster: huizenkoper kiest vaak woning met duurzaam energielabel

Nederlandse woningen met een slecht energielabel lijken steeds minder in trek bij huizenzoekers. Tegelijkertijd werden er sinds 2015 meer woningen verkocht met energielabel A. Dat meldt het Kadaster op basis van onderzoek naar de staat van de verduurzaming van de woningmarkt.