Van der Burg praat dinsdag met bestuurders over tweede ‘Ter Apel’

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) praat dinsdag met een burgemeester, voorzitter van een Veiligheidsregio en commissaris van de Koning over de oprichting van een tweede aanmeldcentrum, zoals nu in het Groningse Ter Apel. Dat zei hij tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Om welke gemeente het gaat, zei de staatssecretaris niet.
anp
dinsdag 17 mei 2022 om 14:55
Afbeelding
beeld anp

In Ter Apel kunnen asielzoekers zich aanmelden en vervolgens een asielaanvraag doen. Meermaals had het centrum te weinig plekken om alle mensen op te vangen. Asielzoekers voor wie geen plek was moesten in de hal van het aanmeldcentrum slapen.

D66 vroeg of het tweede centrum er voor de zomer kan zijn, maar een toezegging van de staatssecretaris kwam er niet. Ook kon hij niet beloven dat Ter Apel op tijd weet waar mensen heen kunnen als er daar geen plek is. Voor de ongeveer 150 mensen die dinsdag nog geen plek hadden is inmiddels een oplossing gevonden, maar die informatie kreeg de staatssecretaris ook pas vlak voordat het vragenuur begon.

De wens voor een tweede aanmeldcentrum leeft al langer, nu door de oorlog in Oekraïne veel vluchtelingen naar Nederland komen. Het provinciebestuur van Groningen riep vorige week het Rijk op om de capaciteit te vergroten. Commissaris van de Koning René Paas noemde het ‘beschamend’ en ‘een nieuw dieptepunt’ dat tientallen mensen in eerste instantie buiten de hekken van het centrum dreigden te moeten slapen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Solidariteitsmars voor in Staphorst belaagde KOZP-activisten

In Den Haag hebben zaterdag meer dan 85 organisaties een solidariteitsdemonstratie gehouden voor de activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) die vorige week in Staphorst door relschoppers werden belaagd.

Afbeelding

Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar.

Afbeelding

WSJ: Apple maakt plannen om productie uit China te verplaatsen

Techconcern Apple wil zijn toeleveringsketen beter spreiden. De maker van onder meer de populaire iPhones gaat in China, waar de meeste van zijn producten worden gemaakt, gebukt onder strenge coronamaatregelen en protesten die de productie in de weg zitten.

Afbeelding

Lange Frans teruggekeerd op YouTube

Lange Frans is teruggekeerd op YouTube, heeft de rapper zaterdag via Twitter bekendgemaakt. Zijn YouTube-account werd in oktober 2020 en januari 2021 door YouTube verwijderd.

Afbeelding

Kremlin niet akkoord met olieprijsplafond

Rusland ‘zal niet akkoord gaan’ met een prijsplafond dat door de landen van de G7 en hun bondgenoten wordt opgelegd voor Russische olie. Dat meldden Russische staatsnieuwsagentschappen, die een verklaring van het Kremlin citeerden.

Afbeelding

EU: Twitter riskeert boete of ban bij niet naleven regels

Sociale-mediabedrijf Twitter kan een boete krijgen of helemaal worden verbannen als het zich niet aan de Europese regels houdt. Dat zei EU-commissaris voor de Interne Markt Thierry Breton, die sprak met Duitse en Franse journalisten.